Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


dishidroza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tina

02.03.2006. 13:29

Vidjela sam stariju poruku o ovoj temi, ali ne mogu ubaciti ovu poruku unutra (ne znam zasto) pa pisem novu. Imam isti problem i vucem ga od prosle godine u 6. mjesecu. I meni je dijagnosticirana dishidroza. Po dlanovima i tabanima se stvaraju plikovi koji pucaju, izlazi prozirna tekucina, stvaraju se rane, onda se sve ljusti. Sve to svrbi, pece... Dali su mi mnoge kreme, injekcije, tablete... Jedino sto pomaze na kratke staze su tablete Decortin od 20 mg. Kod njih u roku od 5 dana svi plikici nestanu, ali cim prestanem piti tablete, sve se vrati na staro. Ne znam koliko se cesto te tablete smiju uzimati jer mi dodje da ih uzimam stalno, samo da se rijesim tih plikova. Sto znaci da je bolest kronicna? Ima li ikakvog lijeka? Na internetu sam procitala da je uvjetovana stresom (hm, a tko ga danas nema?) i da nejcesce dolazi do spontanog izljecenja. Zanimljivo je da se to i meni pojavilo bas negdje kad i granolom na zubu i cak su mi rekli da je to povezano. Taj granolom i dalje postoji, lijecim ga vec skoro godinu dana. Dakle, smiju li se Decortin tablete uzimati cesce? Ako ne, kako onda da barem olaksam muke?

dr. Krešimir Kostović

08.03.2006. 08:18

Kortikosteroidi (Decortin) u obliku tableta se daju kod najtežih oblika dishidroze. Njih smijete uzimati samo pod kontrolom specijaliste uz kontrole GUK-a, kalija itd. Ne smijete ih naglo prestati uzimati, već postepeno. Teško je reći da li granulom ima veze s tim, vjerojatno ipak ne. To da je bolest kronična znači da kao kod Vas dugo traje (mjesecima, godinama) i da se teško liječi.