Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ekcem i steroidi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamich97

28.01.2021. 13:35

Pocetkom prosle godine (tada sam imala 20godina) prvi put mi se na celu iznad obrve pojavio neki svrabez, suha i ispucala koza, tretirala sam nevenovom mascu ali se to prosirilo kasnije na cijelo celo. Bilo je jako upaljeno. Otisla sam kod doktora i rekao mi je da je to ekcem koji se jako inficirao, te dao da mazem Diprogentu (kortikosteroid). Nakon tri dana, sve se povuklo, ali nakon odredjenog vremena nastavila sam dobijati takve simptome (iritirano crvenilo, izdignute crvene pore, svrab, suhoca) iznad obrve i na obrazu. Oba zahvataju podrucje oko 2cm. Koristila sam svaki put kortikosteroid kada bih primjetila, ali se bojim dugorocnih posljedica. Sta vi predlazete kako da tretiram ta dva porducja kad se upala vrati i u slucaju da moram tretirati i dalje Diprogentom, kakav rezim da imam (npr 3 dana koristenja, pa koliko dana pauze) i koliko dugo (godina) smijem tako?

Borna Pavičić, dr. med.

28.01.2021. 19:30

Poštovana,
bez dobre anamneze i kliničkog pregleda, te prema potrebi i brisa kože je nemoguće postaviti dijagnozu.
Prema opisu bi se moglo raditi o ekcemu, ali vjerovatnije se radi o seborojičkom dermatitisu.
Kortikosteroidi se na lice primijenjuju s oprezom, kratkotrajno i u određenim indikacijama.
Po mom mišljenju, Diprogenta je prejaki kortikosteroid za primjenu na licu, a uostalom i nije čisti kortikosteroid već kombinirani pripravak kortikosteroida i antibiotika.
Za lice se obično preporuča Afloderm krema 2x dnevno / 2-3 dana dok se upala ne smiri, a ostalu terapiju ne mogu preporučiti bez pregleda uživo.

mamich97

02.02.2021. 22:40

Postovani, obavila sam dermatoloski pregled gdje mi je dermatolog ustanovio kako ste i pretpostavili seboroicni dermatitis i dao da mazem Maxidex mast (mast je inace za oci ali ja ga mazem na lice tamo gdje mi je bilo zahvaceno sto je skoro cijelo lice) 7 dana samo uvece. Zanima me dugotrajno koristenje ovoga, jer sam vidjeka da je i ovo kortikosteroid. Znaci sada cu ga koristiti 7 dana jedanput dnevno i koliko onda mora biti pauza? I kako da ga koristim "long-term", a da nemam neke nezeljene posljedice jer sam vidjela da mogu izbiti akne, stanjiti se koza i nastati rupe, zenama narasti "brada", stvarno mi takve stvari ne trebaju pored dermatitisa.

Hvala!

Borna Pavičić, dr. med.

11.02.2021. 12:25

Poštovana,
kortikosteroide se na lice koristi samo u fazama jače upale i to kratkotrajno. Pauza između korištenja mora biti barem 2 tjedna, ali treba naći redovitu rutinsku njegu koja će držati stanje pod kontrolom tako da se potreba za kortikosteroidnim preparatima smanji na najmanju moguću mjeru.