Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Gljivice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Leuska

23.12.2020. 11:00

Poštovani,
Budući da sam veliki hipohondar, zanima me da li gljivice na stopalima mogu prijeći na vlasište i neke druge dijelove tijela osim stopala?

Borna Pavičić, dr. med.

12.01.2021. 15:10

Poštovani, gljive se mogu širiti sa stopala i na neke druge dijelove tijela, ali prvo bi mikološkom obradom trebalo utvrditi, odnosno potvrditi da li se radi o gljivičnoj infekciji.

user1412

18.06.2021. 10:05

Poštovani, u travnju ove godine sam imala posao zbog kojeg sam morala po cijele dane bit u zatvorenoj obuci, poceli su me boliti nozni palcevi na podrucju oko nokta. prije mi se to znalo dogadati, ali bi prestalo kad odrezem nokte ili nakon nekog vremena. mjesec i pol dana kasnije shvatila sam da mi ti nokti uopce ne izrastaju vec su iste duljine na koju sam ih zadnji put odsjekla, a bol je nekad tu nekad ne, uglavnom ako se stvara pritisak na nokat onda je. nokat je takoder zut od sredine prema vrhu, sjajan sto mi ostali nokti nisu. doktorica mi je prepisala fungilac i itrac tablete bez ikakvih pretraga jer nije bilo vremena, ispila sam prvih tjedan dana, ali sto se tice nokta nikakve promjene nema, i dalje je zut, boli na dodir ne izrasta. kada ocekivati bilo kakve rezultate itrac terapijom ili bar da mi nokat krene izrastati. taj problem imam sao na palcevima, ostali nokti su zdravi

Borna Pavičić, dr. med.

14.07.2021. 18:40

Poštovana, nokatne ploče na stopalima sporo rastu; potrebna je i do godina dana da izrastu skroz.
Terapija protiv gljiva se daje ako se gljivična infekcija utvrdi mikološkim brisom nokta pa preporučam da se javite na pregled dermatovenerologu te učinite bris, a potom i dobijete odgovarajuću terapiju.

InesInes

23.05.2023. 22:10

Poštovani
Imam problem koji traje već par mjeseci.Naime,kada sam počela raditi većinu dana sam provodila na nogama i tu sam nekako i primjetila promjene na nožnim palčevima,pojavile su se isprva crvenkaste mrlje ispod noktiju pa su postale plavkaste s vremenom i širile se po noktima,mislila sam da je u pitanju hematom zbog tijesne obuće i pristika na nokte pa sam zanemarila,međutim mrlje su nestale,ali su nokti postali žuti i zadebljani te se počeli odvajati od mesa pri vrhu,osim toga nemam tegoba,mogu li to biti gljivice ili pak posljedica ovih hematoma od ranije?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Krešimir Musa, dr. med.

28.05.2023. 11:35

Poštovana,
prema Vašem opisu najvjerojatnije se ne radi o gljivičnoj infekciji, ali svako bi trebalo učiniti mikološku obradu i pregled dermatologa.