Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Madež ili keratoza?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

puhanjski

25.05.2023. 09:15

Poštovanje,
već nekoliko godina odlazim na kontrolni pregled madeža. Do sad sam bila kod 3 različita dermatologa.
1. mi je za jednu promjenu (izbočena, smeđa, veća, hrapava) rekao da je to keratoza, da ju mažem masnom kremom pa će sama otpasti, 2. je rekao da to sigurno nije keratoza već madež, a 3. je uvjeren da je to keratoza i kaže da to mogu odstraniti krioterapijom. Rado bih to odstranila pošto je izloženo traumi i smeta mi. Do sad sam uklonila nekoliko madeža (po savjetu dermatologa) - kirurški uz analizu. Ovu promjenu bi bilo naravno zgodnije ukloniti krioterapijom, ali samo ako je to sigurno.
Ono što me brine jest može li se što loše dogoditi ako ispadne da je to ipak madež a tretira ga se krioterapijom? Ako sam dobro shvatila, madeže bi trebalo uklanjati kirurški (kako bismo bili sigurni da su u potpunosti odstranjeni) te ih poslati na analizu. Može li se kako prije analize znati je li u pitanju madež ili keratoza? Osim naravno dermatoskopskim pregledom, pošto se pokazalo da različiti doktori imaju različito mišljenje o tome što je u pitanju.

Krešimir Musa, dr. med.

28.05.2023. 11:20

Poštovana,
kod ovakvog slučaja kada nekoliko specijalista daje različito mišljenje i interpretaciju za neku promjenu na koži, ne treba biti spec. dermatologije kako bi se došlo do zaključka da je najbolje ukloniti takvu promjenu i učiniti PHD.
Da Vas ne plašim, ali postoji i verukozni melanom koji klinički može imponirati kao keratoza.