Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ispadanje kose


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Janja

21.11.2001. 19:49

Postovani!
Vec 6 godina ispada mi kosa.To je pocelo kad mi je bilo 39 godina.Kosa mi se znatno prorijedila na tjemenu i strasno me svrbi.Postoji li kakav lijek?Uz to koza mi je na tjemenu vrlo hrapava.

Janja

prof dr Jasna Lipozenčić

28.11.2001. 12:30

Prorijeđenost kose može biti oko 40-te godine života i fiziološka pojava. Ukoliko se znatno prorijedila kosa, na tjemenu radi se o androgenetskom tipu čelavost. No vi navodite da vas svrbi tjeme i da je hrapavo, te bi se moglo raditi o prisutnosti kvasaca-Pityrosporum ovale koji može biti uzrokom upale i svrbeži tjemena.
Savijetujem mikološki pregled (mogu biti prisutni i drugi uzročnici gljiva), a potom će uslijediti liječenje šamponom koji sadrži antimikotsku tvar tipa npr. Oronazol, Selsun i drugi. Losion ili krema treba namjeniti na hrapava mjesta. Ljekoviti losion koji sadrži kortikosteroid dozvoljeno je primjenjivati oko 8 dana, a zatim vitaminski preparat. Korisno je trošiti H vitamin osim uobičajenih A, B i C vitamin. Z amuškarce do 40 godina života korisno je specifičan lijek Finasterid ("Propecija) no nije za žene.