Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Lichen sclerosus - atrofija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

TeaD

20.05.2023. 22:55

Poštovani, imam 29 godina i potvrđena mi je dijagnoza lichen sclerosus na ginekološkom pregledu 2021. godine zbog vidljivih bijelih lezija u području malih usana (simptome imam godinama - svrbež, povremeno pečenje, vulvodinija). Nakon terapije kortikosteroidima sve se povuklo, no kasnije su se javili drugi problemi - pojavljuju se promjene u izgledu spolovila (smežuranost klitorisnog područja, stanjivanje/atrofija malih usana, slabiji intenzitet orgazma, borba sa stalnom suhoćom kože u tom području i rodnice) te je došlo do znatnog suženja rodnice tj. introitus je izuzetno napet i čvrst zbog čega su intimni odnosi trenutno nemogući (jaka bol i pečenje). Molim Vas savjet što mogu učiniti - postoje li kreme koje mogu pomoći ili vježbe?Nažalost nisam dobila podršku nijednog ginekologa dosad, većina me upućuje seksualnim terapeutima, no kad sam kontaktirala za pomoć (čak dva terapeuta u tom području) nisu znali da tako nešto uopće postoji, dakle ostala sam prepuštena samoj sebi. Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji. Lp!

Krešimir Musa, dr. med.

21.05.2023. 22:10

Poštovana,
Lichen sclerosus je kožna bolest koja se pojavljuje u genitalnoj regiji i u pravilu je u domeni spec. dermatologa. Terapija ovakvog stanja je dugotrajna lokalna terapija, koja u pravilu daje dobre (zadovoljavajuće) rezultate. Trebali bi se što prije javiti spec. dermatovenerologu zbog liječenja i praćenja tijeka bolesti.