Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3952 | Broj poruka: 14220

Borna Pavičić, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


madež


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.06.2015. 21:55

Fotografije su pretamne. Najbolje bi bilo da se naručite kod dermatologa, jer ćete jedno tako biti sigurni.

panika0705

24.06.2015. 20:20

Poštovani,

užasno veliki sam paničar i užasavam se odlaska doktoru zbog onog šta možda ne bi htjela čuti pa bi prije svega željela čuti Vaše mišljenje. Imam 31 godinu i na abdomenu s desne strane sitni tamnosmeđi madež praktički u razini kože, promjera je možda nekih 2mm. Prije 4 dana sam se ogrebla, ali nisam išla za tim, nisam primjetila da li je krvario ali sad mi je krastica preko njega i lagano je crveno okolo, kao da je upaljeno, sve skupa promjera nekih pola cm. Naravno da sam odmah uguglala sve o melanomu, ali volila bi da me utješite i kažete da li je normalno da je madež upaljen ako sam ga prethodno ozljedila i koliko mu treba da zaraste? Ne peče me niti svrbi. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.06.2015. 00:40

Sama ozljeda ne treba Vas brinuti. Ako je došlo do manje ozljede i (možda) upale, možete mazati antibiotsku mast (npr. Mirobact) kroz 5-7 dana 2x dnevno. Do tada će sve zarasti.

panika0705

25.06.2015. 11:05

Postovani,

hvala Vam na brzom odgovoru. Da li postoji nacin da Vam nekako posaljem sliku jer me stvarno brine?

panika0705

25.06.2015. 15:25

Postovani,

evo uploadala sam sliku pa ako mozete pogledat, bila bi vam zahvalna
http://imgur.com/GLYS8v0

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.06.2015. 22:45

Napravite kao što sam rekao. Tek ako ne prođe za 7 dana, možete razmišljati o odlasku liječniku.

Danger

02.07.2015. 21:20

Postovani,na ledjima imam od malena madez precnika 0,5 cm,danas sam ga ostetio,misleci da se radi o pujici koja je u neposrednoj blizini,nije puno krvario ali imam utisak da se povrsina madeza promjenila.Krv ne tece,ali postoji crvenilo oko njega,posto nisam u mogucnosti da posjetim dermatologa,upravo putujem na put u inostranstvo,mozete li mi reci da li postoji neka opasnost, i da li da trazim ovdje nekog dermatologa?
Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.07.2015. 22:20

Mislim da nemate razloga za brigu. Sama ozljeda madeža nije zabrinjavajuća.

Kosovac

27.07.2015. 15:40

Poštovani,

U pubičnoj regiji imam ovu promjenu koja se ne mijenja već više od godinu (slika 1 albuma: http://imgur.com/a/Z63rn ), a vrijeme nastanka ne znam. Najveći promjer je oko 7 mm i do sada se nije povećavala, svrbela, ...
U obitelji nitko nije imao melanom.
Prije 10 dana jedan dio kore je sam otpao vjerojatno zbog upotrebe losiona za tijelo (slika 2 u albumu http://imgur.com/a/Z63rn , a slika 3 je od prije par dana).

Nije mi sve jedno pa Vas zato molim da mi kažete Vaše cijenjeno mišljenje.

Lijep pozdrav i hvala unaprijed na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.07.2015. 22:35

Najvjerojatnije je riječ o madežu, ali ako želite biti sigurni, obavite dermatološki pregled.

lantea1

01.08.2015. 12:30

poštovani...nedavno sam uklonila madež dali mi možete pojasnit nalaz,hvala
dijagnoza-d22 melanocitni madež,naevus compositus
nalaz-materijal je isječak kože veličine 2:0,6:0,3 cm sa sivkastim nodulom promjera 1 cm.histološki na površini stanjen,hiperkeratotičan epidermis uz izraženu papilomatozu.na dermoepidermalnoj granici i u dermisu nalaze se nakupine gnijezda tipičnih nevus stanica uz vidljivo sazrijevanje prema bazi.oskudan perivaskularni infiltrat mononukleara.in.toto.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.08.2015. 21:40

Normalni madež. Nema razloga za brigu.

snjeguljicai7patuljaka

04.08.2015. 10:00

Poštovani, imam 23 godine, od djetinjstva imam madež kraj usnice koji je u početku bio malen i u razini kože, sada je veći i izdignut. Prije oko 6mjeseci sam bila na pregledu kod dermatologa zbog male bolnosti madeža na dodir,ustanovljeno je da je sve u redu s madežom,rečeno mi je da je moguće da je madež nečim iziritiran i da zbog toga boli. Prije tjedan dana madež me ponovno počeo malo boljeti na dodir a pri njegovom kraju sam primjetila mali bijeli prištić koji sam lagano istisla a iz njega je izašla bijela masa,nisam do kraja istisla. Jučer sam primjetila da je taj prištić na madežu još uvijek prisutan a ispod njega izgleda kao da se madež počeo širiti i to u boju kože, a danas se u tom "proširenom" dijelu pojavio isto bijeli prištić. Možete li mi reći o čemu bi mogla biti riječ,je li ovo opasno? Je li moguće da madež u tako kratkom vremenskom periodu poraste a na pregledu ne nije dalo naslutiti da nešto nije u redu s njim? Ako se preporuča uklanjanje madeža molim vas da mi kažete koja metoda je najpreporučljivija? Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.08.2015. 11:35

Napamet, bez pregleda se ne može reći o čemu je riječ niti jer treba madež odstraniti ili ne.

langJa

11.04.2022. 16:50

Dobar dan,

molio bih Vas tumačenje phd nalaza, uklanjanje obavljeno prije 3 tjedna, inače imam puno madeža ovo je prvo uklanjanje:
"Compound naevus dysplasticus
Isječak kože 10x5x3 mm s duguljastom pigmentacijom u razini kože veličine 5x2 mm koja je histološki građene od junkcionalno i intradermalno smještenih nakupina nevus stanica.
Junkcionalno se nevus stanice umnažaju i izduljuju epidermalne izbojke koji na bazi konfluiraju, a u podležećem korijumu se pored nakupina nevocita vidi i lamelarna fibroelastoza kolagena gornjeg korijuma kao i perivaskularni infiltrati limfocita."

Je li taj promjenjeni madež onda uklonjen u potpunosti ili nije?

Hvala,
LP

Borna Pavičić, dr. med.

26.04.2022. 10:25

Poštovani,
riječ je o displastičnom nevusu te je dobro da je odstranjen.
Nažalost, iz PHD nalaza ne vidim da li je uklonjen u cijelosti. Trebao bi biti, ali nije napisano pa se sa sigurnošću ne može znati.

Marijabic86

13.05.2022. 12:15

Poštovani, imam pitanje u vezi mnogobrojnih madeža na tijelu. Imam madeže otkako sam se rodila, sa nekih 13 godina sam i odstranjivala jedan.. inače sam umjereno svijetle boje puti no preko ljeta jako brzo potamnim.. sada imam 24 godine i zadnjih par godina sam primjetila pojačano pojavljivanje sitnih tamnih madeža na koži... Imam i nekoliko, otprilike 5 većih madeža koji su iznad razine kože i planiram ih uklanjati u skoroj budućnosti iako nisam nikada primjetila nikakve promjene ni na jednom madežu...
Moja pitanja su sljedeća; je li moguće uklanjati i madeže koji su u ravnini kože čisto iz estetskih razloga ili samo one koji su iznad razine kože?
Također, moje glavno pitanje je znači li ta pojava novih madeža i njihova mnogobrojnost da imam velik rizik od razvoja melanoma? Počela sam se jako bojati izlaganja suncu zbog svega toga