Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


mikrosporoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Suncica

24.03.2002. 08:30

Postovana doktorice,
posto sam vrlo osjetljiva na kozne bolesti, cesto dolazim na ovaj forum, i ovim putem bi vas zeljela pohvaliti na ulozenom trudu i pomoci.
Inace, zanima me nesto o simptomima mikrosporoze koju nam mogu prenjeti nasi ljubimci.
Hvala

prof dr Jasna Lipozenčić

27.03.2002. 17:37

Mikrosporoza je gljivična kožna bolest koja se prenosi sa zaraženih mačaka, rijeđe pasa, dok je prijenos s čovijeka na čovijeka rijedak. Najčešće se pojavljuje krajem ljeta i početkom jeseni. Oboljevaju najčešće djeca. Bolest se javlja na vlasištu u vidu okruglih žarišta prekrivenim sitnim ljuskama, te na tijelu (vrat, trup, gornji udovi-odgovara mjestu najčešćeg dodira s životinjom) u vidu okruglih, relativno malih žarišta, crvenkastog ruba i središnjom regresijom. Promjene su popraćene umjerenim svrbežom. Promjene na tijelu liječe se lokalnim antimikoticima, dok je za promjene na vlasištu potrebna peroralna terapija antimikoticima. U isto vrijeme potrebno je liječiti i zaraženu životinju!

Sara39

30.10.2021. 11:35

Poštovani, zanima me da li se mikrosporoza može prenijeti s vlasišta na drugi dio tijela, naime nedavno sam u par navrata dragala mačku, koja nije moja, ja osobno nemam ljubimce, i onda mi se pojavila okrugla fleka na vlasištu promjera 7 mm, te me zanima da li za tu dijagnozu mogu koristit oronazol šampon ili neki sličan tome, ako imate kakvu preporuku, trenutno to mažem samo canesten kremom, ne svrbi me, i ne boli.

Borna Pavičić, dr. med.

09.11.2021. 21:45

Poštovani,
moguće je da se prenese, no ptvo je potrebno učiniti mikološku obradu i pregled dermatologa da bi se utvrdila adekvatna terapija.
Inače se mikorosporoza vlasišta liječi terapijom per os (antimikotici) i lokalnom terapijom