Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Osip ispod vrata


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vanja555

10.11.2021. 14:05

Postovani,
Imam bebu od 4mj,izbila.su joj 2donja zuba,u tom.periodu jako je slinio,te je dobio osip ispod vrata na pregibima gdje najvise ima trenja..tada smo.bili kod pedijatrice na sistematskom i rekla je da mazemo.sudokremom..ali nakon dva dana osip se prosirio i jako je bilo upaljeno,te kako je bio vikend i nismo.mogli do doktorice,na svoju ruku mazali smo betrion antibiotsku mast.nakon cega se povukao osip..no evo dana,3.dan opet su se pojavili sitni pristici i crvenilo(oko podrucka gdje je ovratnik bodija)ispod vrata..neznamo da li je iritacija ili da nije neka alergija(od rodenja je na bebimilu bez problema,koristimo uvijek isti deterdzent sensitive za bebe isto bez dosadasnjih problema..dohranu jos nije probao)..neznam da li nastaviti mazati betrionom ili sto uciniti..bebica se ovih noci cesto budi pa mislim mozda ga i svrbi taj osip..
Unaprijed hvala na odgovoru.lijep pozdrav

Borna Pavičić, dr. med.

26.11.2021. 20:20

Poštovana,
kod beba se često javljaju osipi u predjelu pregiba kože, s obzirom da se radi o područjima pojačanog trenja (koža o kožu). Također i slina ima dodatni iritirajući učinak, a i atopijski dermatitis se može pojaviti u područjima pregiba.
Svakako bi bilo uputno da se javite na pregled pedijatrijskom dermatologu te da se nakon opsežne anamneze i kliničkog pregčeda preporuči adekvatna terapija i preporuke za njegu.
Za prvu pomoć probajte mazati kreme na bazi bakra i cinka (npr. Cicalfate), a ako neće biti bolje, bit će pottrebno nekoliko dana primijeniti protuupalnu kremu na bazi kortikosteroida (razblaženi Afloderm npr.).