Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Nalaz biopsije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Healy

29.09.2015. 12:50

Poštovani, operirala sam madež na tabanu i dobila nalaz biopsije koji kaže:
Klinička dijagnoza - Tumor pedis
Nalaz biopsije - Naevus lentiginosus compositus
Opis nalaza biopsije: Primljen je isječak kože promjera 1.5cm gdje se na površini vidi smeđa tvorba promjera do 0.6cm. Histološki je opisana tvorba građena od izduženih epidermalnih produljaka u čijim se bazalnim slojevima kao i u dermisu vide gnijezda i nakupine tipičnih nevus stanica koje sazrijevaju prema bazi tvorbe. Opisani nevus ne dopire do bojom za tkivo obilježenih i analizi dostupnih rubova ekscizije.
Možete mi, moli Vas, objasniti navedeni nalaz?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.09.2015. 16:30

Riječ je o normalnom madežu.

klara33

26.10.2015. 14:45

Poštovani,
molim Vas ako mi možete protumačiti značenje slijedećeg nalaza biopsije nakon uklanjanja madeža:
Primljen je isječak kože veličine 0.7x0.4x0.2, sa smeđom tvorbom u razini kože promjera 0.3 cm. Histološki se na površini nalazi akantotičan epidermis izduženih epidermalnih produljaka u čijim se bazalnim slojevima nalaze gnijezda nevus stanica koja premoštavaju opisane produljke i pokazuju random citološke atipije. Pojedine površinski smještene nevus stanice u citoplazmi sadrže fino zrnati smeđi pigment. opisani nevus ne dopire do bojom za tkivo obilježenih rubova ekscizije.
Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.10.2015. 10:30

Nemate razloga za brigu. S obzirom da je riječ o malom madežu (0.3 cm) manji znakovi atipije nisu zabrinjavajući. Problem je riješen.

MariePM

07.03.2023. 23:10

Poštovani
nakon uklonjenog madeža dobila sam nalaz biopsije koji kaže:

Naevus naevocellularis compositus

Primljena je sivkasta tvorba, promjera 0,4 cm. Histološki na površini tvorbe je stanjeni, papilomatozni mnogoslojni pločasti orožnjeli epitel, a na dermoepideralnoj granici i u podležećem dermisu nalaze se brojna gnijezda i nakupine tipičnih nevusnih stanica koje uredno sazrijevaju. Nakupine nevus stanica se nalaze na bazi resekata.

Ako bi mi mogli protumačiti nalaz?
Hvala i pozdrav!

Krešimir Musa, dr. med.

08.03.2023. 10:00

Radi se o normalnom madežu.

Mata1986

04.04.2023. 20:00

Poštovani,
majka (58) je pred mjesec dana odstranila izraslinu na potkoljenici koja je narasla unazad nekoliko mjeseci. Molila bih tumačenje nalaza, mišljenje o vjerojatnosti izlječenja i upute za daljnje korake.

Glavna dijagnoza D22 - melanocitni madež
Klinička dijagnoza - Naevus pigmentosus cruris sin
Materijal - excisat
Patohistološka dijagnoza - melanoma (Clark IV, Breslow V)

Primljen isječak kože promjera do 2 cm s polipoidnom tvorbom promjera 1,7 cm. Histološki nađe se tumorsko tkivo građeno od nakupina atipičnih melanocita koji mjestimice sadrže pigment melanin. Tumorske stanice nalaze se između snopova koleganog veziva. Najveća debljina tumora iznosi 10 mm. Na 1 mm kvadratni nađu se 3 mitoze. Na bazi se nalazi gust limfocitni inflitrat. Ne nalazi se angioinvazije niti perineuralne invazije. Tvorba je odstranjena u cijelosti. Nalazi se 2 mm od bližeg resekcijskog ruba.

Unaprijed hvala!