Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Otečene, bolne usne pri svakoj temperaturi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ReginaPhalange

30.12.2023. 11:35

Poštovani,

Gotovo cijeli život kada imam respiratorne viroze popraćene temperaturama javlja mi se jaka otečenost usana koja prvo počinje crvenilom i osjećajem zatezanja, usne svrbe, peku i bole, potom dolazi faza "sušenja" kada se oko usana stvori obrub poput kraste (koji potom također puca i krvari), nakon čega se stanje smiri a sve skupa traje oko 2 tjedna. Ne znam konkretan uzrok, je li navedeno posljedica samo temperature ili još nečega, no trenutno imam problem jer mi stanje traje više od 4 tjedna iako je primarna respiratorna viroza prošla prije 2 tjedna, i ne postoji proizvod koji bi mi pomogao a već sam očajna i zbog samog izgleda i zbog bolova i pečenja koje osjećam.
Usne su mi jako crvene, nisu ispucane niti suhe kao od vjetra, već bole i pulsiraju, oko njih je trenutno taj skoreni obrub koji se guli i hrapav je i do sad sam mazala maslacem za usne (LRP), Cicaplastom, Melemom, Aloe Vera gelom za opekline, stavljala sam u trenutku očaja i riblju mast, hladne obloge, Nuxe balzam s medom, Nuxe njegujuće ulje, Purelan (za bradavice kod dojenja), Eucerin tonik koji inače koristim za seboreju, ništa nije pomoglo. Ljubazno molim za savjet kako da mi usne napokon splasnu i prestanu boljeti, koji proizvod da koristim, te postoji li objašnjenje zašto mi se ovo događa. Mogu li ubuduće prevenirati ovakvo stanje na koje, čini se, utječe nešto unutar organizma? Svaki savjet je dobrodošao,

Hvala

Krešimir Musa, dr. med.

04.01.2024. 20:40

Poštovani,
koliko sam shvatio da je problem s usnama prisutan duže vrijeme. Za sada pokušajte nekom od antibiotskih masti (mupirocin i sl.) nekoliko puta dnevno tijekom 2 tjedna, a potom neutralne preparate, pa ponovite antibiotsku mast prema potrebi tijekom 7-14 dana. Svakako trebate otići na pregled kod spec. dermatologa.

ReginaPhalange

10.01.2024. 21:45

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru. Liječnica opće prakse mi je prepisala Mupiron mast i nakon završetka terapije još i Nistatin gel. Pomoglo je nakon 2 dana mazanja, no ja sam se odmah naručila privatno kod dermatologa da to malo bolje pogleda i da možda dobijem objašnjenje o čemu se radi, liječnik je rekao samo da su mi usne osjetljive i da svaki dan stavljam grožđanu mast ili vazelin, a kada i ako će opet ovako buknuti uslijed respiratornih infekcija, da mažem s antibiotskim kremama, ili da uzmem malo Diprogenta kreme koju koristim kad mi izbije seboreja, jer će to ubrzati proces sušenja rana koje se stvaraju oko usana.
Diprogentu pokušavam koristiti što manje jer se javljaju i nuspojave (perutanje kože i crvenilo), a i ne vidim da piše da istu smijem koristiti na sluznici. Trenutno osjećam grlobolju i laganu temperaturu i, naravno, usne su odmah reagirale, opet su otečene i crvene, već se stvaraju rane okolo. Mažem opet s Mupironom iako ne vidim neko poboljšanje, je li moguće da sam zbog temperature dehidrirana pa se to odražava na ustima? Ne pijem previše tekućine, posebno kada me boli grlo, i onda još i dišem na usta, ne znam je li to recept za te probleme s usnama.
Svakako ne bih eksperimentirala s kortikosteroidima, radije ću sada mazati s antibioticima, ljubazno molim savjet i preporuku za preparat koji zaista štiti usne (u fazi kada nisu u ranama), i je li moguće da je dehidracija djelomično uzrok oticanju i pucanju usana?