Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


PHD nalaz


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Slavujica

07.09.2022. 20:50

Poštovani, odstranjen mi je madež sa leđa. PHD nalaz glasi: Lezija je melanotična makula odstranjena u cijelosti. Molim Vas za tumačenje nalaza.

Hvala!

Krešimir Musa, dr. med.

03.10.2022. 23:30

Iz ovakvog nalaza PHD-a moglo bi se zaključiti da se radi o urednom/benignom madežu koji je odstranjen u cijelosti. Ukoliko postoji još neki tekst u PHD-u molimo da ga napišete u cijelosti.

Slavujica

18.10.2022. 23:35

Poštovani, evo nalaz u cijelosti vezano za prethodnu poruku. "Uzorak je sitan resektat kože i potkožja. Koža je na površini prekrivena regularnim orožavajućim epidermisom koji je u području mikroskopski opisane lezije hiperpigmentiranih bazalnih slojeva sa diskretnom poliferacijom melanocita bez atipija na dermo-epideralnoj junkciji. Vidi se i okapavanje zlatno smeđe zrnatog pigmenta melanina koji je prisutan u površinskim slojevima dermisa ekstracelularno i u citoplazmi malo brojnih melanofaga."

Krešimir Musa, dr. med.

21.10.2022. 00:35

PHD-a odgovara urednom/benignom nalazu.

Paka

02.01.2023. 15:10

Poštovani,

molim vas očitanje PHD nalaza, je li zabrinjavajuće ili nije?:

Patohistološka dijagnoza:
1. Naevus dysplasticus junctionalis
Patohistološki opis:
Primljen je isječak kože veličine 1x0,5x0,5 cm na čijoj je površini tamnosmeđa tvorba u razini kože promjera 0,4cm.
Histološki je tvorba građena od blago zadebljanog epidemisa u čijim se bazalnim slojevima vide gnijezda nevus stanica koje pokazuju nasumične citološke atipije i premoštavaju epidermalne produljke. U dermisu se perivaskularno vide oskudni pigmentofagi i mononukleari.
Imunohistokemijski se nalazi pozitivna reakcija na HMB-45 I p16, dok se reakcija na PRAME ne nalazi.
Opisani nevus ne dopire do bojom za tkivo obilježenih rubova ekscizije.


Unaprijed hvala.

Krešimir Musa, dr. med.

03.01.2023. 20:55

Poštovana,
nalaz PHD ne bi odgovarao melanomu, već kako je napisano u nalazu: Naevus dysplasticus junctionalis. To bi značilo da je nevus/madež promijenjen (displastičan), ali nije malignog karaktera.
Vjerojatno Vas dosatno zbunjuje nalaz imunohistokemije u PHD; radi se o bojanju s određenim bojama/markerima koji su specifični za određene promjene. Ovdje konkretno pozitivne reakcije na HMB-45 i p16 koji mogu biti pozitivni kod benignih/dobroćudnih promjena. Reakcija na PRAME se ne nalazi, što bi potvrđivalo dijagnozu displastičnog madeža.
Također nevus/madež je uklonjen u cijelosti.
Mislim da nemate razloga za zabrinutost, ali svakako morate biti pod kontrolom vašeg dermatologa.