Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Pitanje za dermatologa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iznenadjena

16.05.2017. 11:25

Postovani,vec par godina unazad na licu mi se pojavljuje mrlje tamne boje vecinom ispod lijevog oka,odnosno cijelom duzinom lica od nosa do uha ponekad me pece i svrbi i to se desava od marta do septembra mjeseca pa se povuce jako je ruzna za vidjeti i naravno ni puder je nemoze prekriti,a najvise me brine sto svrbi molim vas savjet

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.05.2017. 15:55

Za točnu dijagnozu bio bi potreban pregled, ali moglo bi se raditi o melasmi.

Iznenadjena

18.05.2017. 09:45

Nepoznat mi je pojam melasma ,pa sam trazila po internetu i upravo tako izgleda moja koza lica najvise me je sram tog dijela iznad usne bas izgleda kao "ne-cist",molim vas samo da mi kazete kako se to moze resiti,hvala vam unapred

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.05.2017. 21:45

Riječ je promjenama koje se javljaju kod žena. Često su povezane s hormonskim promjenama u trudnoći ili s korištenjem oralne kontracepcije. Preduvjet liječenja je striktno izbjegavanje sunca uz korištenje krema s visokim zaštitnim faktorom od proljeća do jeseni. Liječenje je dugotrajno, a uključeje razne postupke izbjeljivanja (najčeće kemijskim putem). Preporučam da se javite dermatologu koji će izabrati liječenje koje će najviše odgovarati vašem slučaju.

anna122

18.05.2017. 21:55

Poštovani,
Prije nekih 20-ak dana sam sjedila na suncu cca sat vremena. Imala sam hlače sa rupama i tocno gdje su mi bile rupe mi je ostalo potamanjeno područje. Problem je u tome što nije malo potamnilo vec podosta. Ljeti kada bih se sunčala nebih nikad dosla do te boje, a ovdje mi se nakon sat vremena dosta tamna boja pojavila. Po rukama mi nije nista iako sam bila u kratkim rukavima. Da li je normalno da nakon samo sat vremena stajanja toliko potamni?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.05.2017. 22:20

Nije uobičajeno, ali moguće je. Nema razloga za brigu.

Marinela123

12.02.2019. 11:35

Poštovani,

prije pola godine mi se na nozi pojavila ova tvorba ( slike: https://imgur.com/a/aCPKSDL ), dermatologinja mi je rekla da je vjerojatno dlaka urasla pa se to stvorilo.
Promjer je oko 2-3 mm, ne raste otkad se pojavila i ne boli.
U početku sam mislila da je gnojna pa sam ju pokušavala istisnuti, ali iscurilo bi samo malo vode.

Postoji li mogućnost da se ovo tretira nekim kremama pa se smanji ili preporučate da se kiruški ukloni?

Srdačan pozdrav!

Daniel Ceković, dr. med.

13.02.2019. 21:15

Poštovana,

fotografija nije dovoljno oštra, prema opisu i razvoju promjene na koži najvjerojatnije se radi o dermatofibromu (benignoj promjeni kože, najčešće nastaloj nakon uboda insekata).

Medicinski nema indikacije za uklanjanje istog osim ukoliko Vi to želite iz estetskih razloga (kirurška ekscizija).

Lijep pozdrav.

Marinela123

13.02.2019. 22:45

Od srca zahvaljujem na odgovoru!

Lijep pozdrav!

Zabrinuta Plavusa87

15.02.2019. 12:45

Postovani,
Pojavile su mi se bijele flekice po kozi. Ma potkoljenici,podlaktici,par na noznim zglobovima. Bojim se da Je u pitanju vitiligo( na prstima ruke nema) Moram naglasiti,da nije skroz bijela koza Nego malo svijetlija od ostatla koze. Eh,da i zadnje vrijeme sam imala ekcem I gljivice na noznim prstima koje jos uvijek lijecim. Postoji li sansa da ipak nije vitiligo?
Hvala Vam puno na odgovoru

Daniel Ceković, dr. med.

17.02.2019. 21:50

Poštovana,

vjerojatno se radi o pityriasis versicolour, uzročnik je kvasac malasezzia furfur. Zahvaćeni dijelovi kože su blijeđe boje.
Liječenje je lokalnim antimikoticima.
Nadalje kod ekcema može se raditi o pseudoleucodermi atopicum (pityriasis alba), diskretno ljuskave ,suhe, blijede fleke na koži. Radi se o najblažoj formi atopijskog dermatitisa.
Zahvaćena područja kože liječe se hidradantnim losionima ili kremama.

Lijep pozdrav

Zabrinuta Plavusa87

20.02.2019. 09:15

Hvala Vam na odgovoru.
Te bijele flekice primjetila sam i po licu. Isla sam doktoru,bez ikakvog detaljnog pregleda su mi rekli da nije vitiligo I da I ono imaju iste te Pigmente po kozi. Medjutim,te moje flekice bijelicaste se sire I jA ih vidim sve vise,nazalost. Najvise na potkoljenicama. Na rukama ih nema. Koliko Je moguc da Je to nedostatak nekog vitamins,npr.vitaminaB.
Napominjrm da ekcem koji sam imala je bio po dlanovima,dal je to povezano?
Hvala

Daniel Ceković, dr. med.

20.02.2019. 22:10

Poštovana,

savjetujem pregled kod dermatologa.

Lijep pozdrav