Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


pregled hormona


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sh

21.04.2012. 14:50

Poštovani, imam 23 godine a već 10 godina patim zbog problema sa aknama. Osim što sam izvadila mandule moja me dermatologica nikad nije poslala na ikakve pretrage. Više doktora (ne dermatologa) i pokoji kozmetičar mi je savjetovalo pregled hormona zbog položaja akni. (brada, čeljust, doljnji dio obraza)
Dosta mi je više moje dermatologice koja ništa ne želi poduzeti, privatnika kojem sam platila pa nakon što su mi izmuzli novce za svoje proizvode i tretmane, POGORŠALI STANJE LICA, propisali su mi antibiotik od 400kn koji naravno nakon ovolikog razočaranja i gubitka novaca ne namjeravam koristiti.

Odlučila sam samoinicijativno obaviti osnovne pretrage da napokon nađem izvor problema. Zubara sam obavila. Idući tjedan predajem stolicu na pretragu za Helicobacter pylori bakteriju. Zakazala sam termin za gastroskopiju jer stvarno i imam problema sa želucom.

Sljedeće što želim napraviti (ugovoriti termin) je pregled štitnjače. Koliko sam čitajući po internetu shvatila tu se radi o 3 hormona koja se provjeravaju odjednom.. ?!
Pričala sam sa općom praksom i pitala ju za endokrinologa. Ona je ostala zbunjena i rekla da mi za štitnjaču ona može dati uputnicu a za hormone se moram obratiti ginekologu.
I naravno ostaje mi pregled hormona. Molila bih vas za savjet.
Da li uputnicu mogu dobiti od ginekologa ili moram ići kod endokrinologa - (tko mi onda izdaje uputnicu za njega)?
Koji se hormoni provjeravaju u ovome slučaju?
Ako sam dobro shvatila - to je pretraga koja se radi dva puta, tipa X dana poslije menge i onda još jednom.. ?

Unaprijed puno hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.04.2012. 20:50

S obzirom na problem s aknama bilo bi potrebno da učiniti pregled ginekologa s ultrazvukom jajnika (da se isključe policistični jajnici), te pregled endokrinologa. Endokrinolog će odrediti koje hormonske pretrage treba učiniti (ne radi se o hormonima štitnjače). Krajnici, zubi, H. pylori itd. nemaju veze s aknama.

Milan1

31.03.2019. 14:00

Zdravo, imam 20 godina, imam pitanja u vezi mog penisa naime izgleda malo i ne razvijeno, u opuštenom stanju je 6cm i 8cm obima a u erekciji 13cm i obima 9,7cm pa me zanima da li će još rasti pošto mi i glas povremeno mutira i sad kreću tamne dlake da mi rastu na grudima i imam bradu pa me zanima da li će mi penis još rasti i da li je možda reč o zakasnelom pubertetu, brkovi i dlake ispod pazuha su krenule da mi rastu u 15oj godini.
Hvala unapred

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 12:00

Poštovani, rast i razvoj spolnih organa i oznaka završava do 20-te god. života. Što se tiče vaših mjera, one spadaju u prosjek bijele rase pa stoga nemate razloga za zabrinutost. Zaostajanje rasta penisa može biti uzrokovano kašnjenjem puberteta i hormonalnim poremećajem, a s obzirom da navodite pojavu ostalih sekundarnih spolnih oznaka (dlakavost), to kod Vas nebi bio uzrok problema.