Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Prhut?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lucija

03.12.2001. 12:58

Poštovani,

Na tjemenu imam par krastica koje s vremenom otpadnu. Inače, koristim šampone protiv prhuti, iako mi se odmah nakon pranja kose javlja svrab tjemena i čini mi se da prhuta ima sve više. Do sada bi se te male bijele ljuskice pojavljivale tek nakon par dana, a u zadnje vrijeme odmah nakon pranja kose.

Molim Vas da mi odgovorite, budući da često perem kosu (svako dva dana jer se jako masti) i sušim je duže vremena fenom da li je to prhut ili je tjeme zasićeno jakim šamponima i čestim sušenjem kose?

Da li bi trebala uzimati neke posebne preparate?

Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru

Lucija

Prof.dr.sc. Jasna Lipozenčić

10.12.2001. 13:44

U Vašem slučaju radi se o izraženoj seboreji vlasišta. Potrebno je učiniti mikološku obradu vlasišta te ciljano liječiti P. ovale koji je obično uzrok ljuskanja i crvenila na koži- prhuti. Koristite sampone npr. Asebon., Selsun, Oronazol, Peraryl. Svaki drugi dan možete prati kosu. Izbjegavajte koristiti vrući fen pri sušenju kose. Per os možete trošiti vitaminski proizvod npr. Bio_H-Thin.