Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Proksimalna onihomikoza??????


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bebalo

15.12.2019. 10:50

Poštovani,
20 mi je godina i prije 2mjeseca primijetila sam bijelu promjenu pri korijenu nokta (malog prsta na desnoj ruci). Nisam previše obraćala pozornost jer nije boljelo i mislila sam da je u pitanju neko mehaničko oštećenje budući da sam radila na sezoni 3 mjeseca kao konobarica, ruke su mi svakodnevno prolazile kroz razne manje traume i dosta su bile u vodi.Također sam nokte svako malo tretirala raznim lakovima i acetonom. Međutim, bijela mrlja se postupno, s rastom nokta, proširuje na ostatak nokta te on s vremenom sve vise bijeli i na neki način se mrvi, gornja polovica se čak i odvaja od mesa te ju s vremenom uspijevam odvojiti. Dr opće prakse mi daje kremu betrion i ne šalje me na nikakve daljnje pretrage.Sada je to sve prošlo, raste novi normalan nokat.
E sad, ja sam u međuvremenu dosta proučavala na internetu o tome i zabrinula se jer sam naišla na termin proksimalne onihomikoze i pogledala slike i simptome koji se većinom podudaraju s mojima jedino što je moja bijela mrlja bila nepravilnog oblika a na tim primjerima sam vidjela više vodoravne pravilne linije koje rastu u ravnini s kutikulom.Ostala sam u šoku kad sam vidjela da svi navode to stanje kao jedan od pokazatelja AIDS-a/HIV-a. Već noćima ne spavam, ne mogu vjerovati da možda nosim virus u sebi i da se to moglo manifestirati u mom noktu. Imala sam možda jednog rizičnog partnera dok su mi ostali (3) bili stalni partneri koji su bili cisti.
Ne znam sto da radim, život mi se pretvorio u pakao, ne mogu skupiti dovoljno hrabrosti da odem na testiranje. Nikada nisam posumnjala da možda imam HIV niti sam imala ikakve simptome koji bi me na to naveli!!!!Na nožnim noktima nije dolazilo do promjene, niti na ostalim prstima ruke.Molim vas recite mi iskreno mišljenje.Da li proksimalna onihomikoza nužno znači HIV??

Borna Pavičić, dr. med.

15.12.2019. 22:55

Poštovana,
onihomikoza je gljivična infekcija nokta i da je riječ o tome promjena na noktu ne bi prošla primjenom Betriona koji je antibiotska mast, a ne antimikotska (dakle ne djeluje na gljive).
Iz vašeg opisa je moguće da je riječ o infekciji nokta kvascem Candida, ali da bi se to potvrdilo, potrebna je mikološka obrada, odnosno bris nokta.
Stop se tiče HIV infekcije, naravno da prokislmalna onihomikoza ne znači nužno i HIV pozitivnost.
Da bi bili sigurni i mirni, preporučam testiranje na HIV.