Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Suha koza i svrab


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Eva

20.12.2001. 14:01

Postovani,

vec jedno 4 tjedna imam problema sa izrazito suhom kozom po cijelom tijelu.
Pocelo mi se susiti i podrucje oko bradavica, i jako svrbiti (izgledalo je kao kad ispucaju ruke) i bila sam kod dermatologa, koji mi je prepisao kremu od koje je to doslo k sebi.
No kako me svrbi koza, osobito kada se okupam, primjetila sam to i na rukama i na nogama (cini mi se da se svrbim dok spavam jer se inace pokusavam kontrolirati).
Napominjem da pijem Cilest, i da sma prije imala izrazito masnu kozu koju nije trebalo mazati mlijekom, a za lice sam koristila samo hidratantne kreme.
Sada koristim masne kreme i za lice, a tijelo mazem bebi uljem.
Da li je moguce da se sve to desava od tableta i sta Vi mislite koje bi pretrage trebala obaviti?

Unaprijed hvala na odgovoru

Eva

Prof.dr.sc. Jasna Lipozenčić

09.01.2002. 11:29

Suha koža može biti posljedica hipovitaminoza A, B, C, H, nedostavtka cinka, ureae u koži, popratni simptom kod atopijskog dermatitisa, no u Vašem slučaju s inače masnom kožom i naglim nastankom, suha koža može biti posljedica Cilesta. Kontraceptivi mogu uzrokovati i osipe urtikarijskog papuloznog oblika najčešće, no i drugih.
Koristite Eucerin uljnu kupku i losion u spreju za njegu kože. Obustavite Cilazil i zamijenite dogovorno s Vašim ginekologom, s drugim kontracetivom. U Imunološkom laboratoriju Klinike za kožne i spolne bolesti izvršite testiranje na Cilazil i dobit ćete potvrdu o uzroku. Savjetujem piti 6 tjedana polivitaminski preparat s mineralima i suplementima.