Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


aminol u trudnoći


Autor Poruka

aarijana

15.07.2010. 11:30

Imm 38 godina.prije 5 godina na sistematskom pregledu mi je slucano uocen sum na srcu i upucena sam na pregled kod kardiologa . nakon UZV ustanovljeno mi je propustanje zalistka ali je sve bilo u granicama normalnog. terapiju nisam dobila samo savjet o povremenom kontrolisanju . Nakon 2 godine sam otisla na taj kontrolni pregled . Napominjem da nemam nikakvih tegoba. kontrolon je napisano
Objektivno omgpci status primjeren dobi
Glava i vrat b.o
na plucima uredan sum disanja
Na srcu akcija ritmicna ,tonovi jasni,sistolicki sum nad ictusom RR120/80mmHg
Jetra OEkstremiteti bez edema

EKG:sinus 100/min PR120 msec ST-T b.o
UZV srca:mitralna valvula bikuspidnaPMK voluminoznija sa prolapsom MR II.Aortna valvula trikuspidna,uredna.Ostale valvule ureedne.Perikard bez izljeva. Intrakvitarnih tvorbi se ne vizualizira.

LVIDd 4,8 IDs 2,9 LA 3,4 Ao 2,3 IVS 9,8 PW 0,7 urednog kontraktiliteta.EF uredna
Zakljucak:prolaps PMK uz MR II stupnja.Uredan tlak u PA

Dg: Prolapsus v. mitralis
Insuff. v. mitralis gr medii
VES
Ovaj nalaz nije bio nista drukciji od nog prvog tj kad mi je to ustanovljeno sto je ukazivalo da stanje ne ide na gore . Tada mi je data terapija aminola od 25 mg. i savjetovano da napravim holter radi jedne sistole koja se na ekg pojavila . radi svake sigurnosti
Holter.sinus 53-147/min prosjecno 76/min. 1945 VES do tipa bigeminije u 16,30 tijekom voznje autom .
Prije holtera nisam pocela sa terapijom tek poslije .
Sve je bilo ok i ja sam terapiju uzimala godinu i po i stala trudna . u trudnocu mi je ginekolog rekao da nastavim piti aminol a tako i kardiolog i da to ne steti bebi. Imala sam dvije trudnoce prije 13 i 6 godina obe su bile najnormalnije i uredne .rodila sam carskim rezom oba puta. kod ove trece doslo je u 12. nedjelji do pobacaja (mised ). posto na uputama i na internetu ima dosta podataka o stetnosti tog lijeka ja sam jako zabrinuta . Planirala bi popnovnu trudnocu ali se bojim tog lijeka . S obzirom da ja te preskoke jedva par puta u toku dana osjetim i to malo i s obzirom da sve poslove obavljam normalno i da sam se u trudnoci osjecala cak i bolje postoji li mogucnost da ja to ne pijem bar u trudnoci . Znam da to treba prestati piti polagano ali ne bi nista na svoju ruku poduzimala . isto bi napomenula da neku korist ne osjecam od te tablete jer mi je i prije i poslije tablete jednako isto se osjecam . je li rizicno s tim mojim stanjem sad probati biti bez te tablete kakvo je to moje stanje.Prije uzimanja aminola nisam nista osjecela te preskoke vec postosam pocela da ih koristim . najvise me interesuje mogu li ja bez aminola sa ovim stanjem radi planiranja trudnoce .da li bi postojao rizik da ih polako smanjim pa ako bi se stanje pogorsalo da ih ponovo uvedem .da li bi se moje stanje moglo u tom slucaju pogorsati ako bi probala bez njih . Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.07.2010. 00:20

Poštovana,

primjena beta blokatora u trudnoći opterećena je nekim manjim i rjeđim problemima, poglavito može doći do smanjenja težine ploda. Vrlo je vjerojatno da neuspjeh Vaše treće trudnoće ipak nema veze s ovim lijekom. S druge, strane, prema onom što ste opisali, nisam previše siguran u indikaciju prema kojoj uopće trebate lijek za relativno beznačajan broj ekstrasistola na uglavnom organski zdravom srcu. Vrlo je vjerojatno da biste mogli ići u slijedeću trudnoću bez atenolola; prije bi trebalo osvježiti kardiološke nalaze (holter ekg-a i uzv srca), pa dati konačno mišljenje.

aarijana

05.08.2010. 00:15

Hvala Vam na iscrpnom odgovoru koji me je razveselio zbog svih navoda. Htijela bi sam reci da sam ja uradila UZV srca tu toku same trudnoce tacnije par dana prije pobacaja koji je ovako izgledao :

KONTROLNI PREGLED

Treci mjesec trudnoce
Osjeca se dobro i uzima aminol 25mg
Radialno kompentirana RR 120/80 mm Hg
EKG:sinus75/minPR 120 VES
Kontrola UZV srca pokazala LA 2,9 x 4,8 uz MR II stupnja

Nakon UZV doktor mi je rekao da povisim terapiju na 50 mg aminola sto ja nisam ucinila jer me je bilo strah po bebu. Posto se pobacaj desio samo dva dana poslije nisam o tom povecanju vise ni razmisljala.Sada pijem i dalje 25 mg i osjecam se isto . Volila bi samo vase misljene da li bi ja recimo mogla smanjiti terapiju bar na 15-20 mg pa sa tom dozom uci u novu trudnocu pa ako se budem osjecala lose da se vratim na 25mg. Napominjem da sam se u trudnoci osjecala jako dobro cak i bolje nego prije trudnoce .da li nepijenjem tog lijeka moje srce trpi i bi li nepijenjem uzrokovala pogorsanje stanja ili ostecenje srca . hvala Vam unaprijed na vasim odgovorima i ljubaznosti .

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

18.08.2010. 18:45

Poštovana,

i dalje je relativno nejasno što točno liječimo Aminolom? Novi Holter bi recimo pomogao, može se pokušati napraviti jedan pod terapijom, pa jedan bez lijeka. Ukoliko nema bitne razlike, lijek vjerojatno nije potreban.