Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Da li imam problem sa srcem


Autor Poruka

1001

27.03.2012. 17:20

Radi se o sledecem:

Imam 38 godina, ne pijem i ne pusim. Nisam gojazan i bavim se povremeno sportom. Pre vise od godinu dana osetio sam kako mi srce preskace i verujte da sam se uplasio. Odmah sam otisao na pregled kod kardiologa gde mi je uradio ultra zvuk srca, ekg, radio sam i lab. analize, holter 24 sata i sve je bilo sasvim ok. Samo mi je na holteru registrovano 32 VES i 18 SVES. Rekao mi je da nikakvo lecenje nije potrebno iako sam objasnio koje simptome imam. Cak mi je rekao da mi je srce zdravo i da ne brinem.
Medjutim preskakanje srca se nastavilo. Uradio sam i ispitivanja da li u mom srcu postoje neke nepredvidjenje struje koje mogu da budu opsne. I tu je nazal sasvim ok. Kasnije sam uradio i rentgensko snimanje zeluca gde mi je utvrdjena aksijalna hijatus hernija ali vrlo mala.
simptomi koje osecam su da mi srce napravi nekoliko preskoka odjednom mozda 7-8-9, da gubim dah u tom trenutku, i kao da me hvata vrtoglavica. To mi se gotovo uvek desava kada sam u lezecem polozaju presavijn (ako me shvatate jer ne mogu drugacije da objasnim).Desava se i kada sedim na stolici. Srce mi posle toga pocne da ubrzava, do nekih 100 otkucaja ali se posle 15 sek vrati u normalu. Svestan sam u tim trenucima ali sam bas uplasen. Moje pitanje glasi. Sta da radim i kome da se obratim. Koliko su opasna ta preskakanja i da li mogu lekovima to da sprecim.
06.03.2012.godine osetio sam prilikom izlaska na ulicu stezanje u grudnom kosu i srce je pocelo jako da mi lupa i ubrzava. Noge od kolena nanizes bukvalno su mi bile jako teske. Stezanje u grudima se sirilo u levu i desnu ruku.Jedva sam uspeo da se uspem na peti sprat gde zivim. Obratio sam se sluzbi hitne pomoci gde su registrovali uredan ekg ali pritisak mi je bio jako visok 180/110. Da napomenem da sam ja izmerio pritisak od 150/130. Dobio sam bensedin od valjda 5mg, i nifelat. Posle sam dva dana bio malaksao i umoran.
Koliko je opasan moj problem? Da li takve ekstrasistole mogu da izazovu infarkt. Da li iznanadni visok krvni pritisak koji se desio kod mene moze da izazove infarkt.
Da li hernija moze biti uzrok svega? Iskreno sta da radim?
Uradio sam dodatne analize: test na helikobaketr-negativan, hemo-kult test na krv u stolici negativan, laboratorija u redu, test na koksaki negativan u neka oba slucaja. Gastro UZV nalaz: hijatus herinija. Terapija: Suplirid 2*1 dve sedmice, ranisan 3*1, klometol po potrebi 1*1. Umesto ranisana prepisan lekar opste prakse ranitidin 1 dnevno.
Sta da radim?

Veliko hvala sto ste odvjili vremena i procitali moj mejl.

Pozdrav
Sladjan

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

16.04.2012. 16:10

Kratki odgovor na vaše pitanje je ne, nemate ozbiljnih problema sa srcem. Smetnje koje navodite nisu uznemiravajuće, nalazi su bili dobri i da imate neku ozbiljnu aritmiju, tada bi se nešto u zadnjih 1,5 godine zakompliciralo, a nije. Mislim da nema razloga za terapiju, s tih par preskoka možete / morate živjeti, imam ih i ja.

mokošica

07.06.2012. 00:10

Poštovani, zanima me u kojoj naranijoj dob zabilježenja angine pectoralis?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

07.07.2012. 16:05

Angina pectoris nije bolest nego simptom, tegoba i označava bol u prsima. Uzroci mogu biti razni, jedan od njih (i na taj se ovaj termin najčešće odnosi) jest koronarna bolest tj problem s prokrvljenošću srčanog mišića. U medicini je sve moguće, ali je ta dijagnoza jako malo vjerojatna prije 30-40 godine života, posebno kod ženskog spola.