Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ekstrasistole,pomoc


Autor Poruka

acas147

05.09.2013. 16:00

Imam 15 godi treniram nogomet vec 9 god,kada smo radili sistematski pregled prije godinu dana i imao sam nekave bezazlene aritmije,isao sam na pregled,radio ekg,ultrazvuk i holter,krv vadio.Doktor mi je rekao da nije nista ozbiljno,imao sam malo povisen CK u krvi i lijeva pretkomora malo veca nego obicno,al' rekao je da je to najvjerovatnije od treniranja,da sam zdrav i da mogu nastaviti.Nastavio sam trenirat,opet smo imali preglede i sve je bilo u redu.Danas smo opet imali pregled i dokotor mi je rekao da imam ekstrasistole,sto sam i ponekad osjecao kad stavim ruku na vrat,2 brza otkucaja pa jedan stane,al' nisam imao nikakvih smetnji i sl. tako da nisam obracao paznju na to sve dok mi doktor nije rekao da ih imam.Rekao mi je da opet uradim pregled
Zanima me da li su opasne i moze li se nastaviti trenirati,da li trebam opet raditi preglede,jer sma ih radio prije manje od godinu dana.
I da visok sam 187cm i tezak 67kg,cuo sam da i nagli rast moze izazvati aritmije.
Zaboravio sam navesti da su mi otkucaji pri naporu normalni,neisam primjetio ekstrasistole.


Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

15.09.2013. 22:40

Ovo je klasično pitanje o ventrikulskoj ekstrasistoliji.

Dakle, odgovor se može dati nakon detaljnog pregleda, što uključujuje ultrazvuk srca, Holter EKG-a, te ev izgled ekstrasistola u 12-kanalnom EKG-u. U velikom broju slučaja poremećaj je bezazlen, ali pregled bi bio uputan.