Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kako ublažiti aritmiju?


Autor Poruka

Kaoru

30.08.2010. 20:46

Poštovani!

Imam 19.god, inače sam zdrava. Od svoje 10 god. znam za respiratornu aritmiju koja me do prije mjesec dana nikada nije ometala, Svake godine išla sam na kontrolu kod kardiologa, utz je bio uredan, a dijagnoza supraventrikularna tahikardija. No u posjednjih mjesec dana osjećam aritmije. U zadnja tri dana osjećam kako traju cijeloga dana. Taj preuranjeni ili zakašnjeli udarac srca me svaki puta uznemiri. Nepravilan rad prati osjećaj nedostatka zraka pa stalno zijevam no ne od umora.
Zbog nepravilnog rada, bolova u grudnom košu i straha javila sam se dvaputa na hitnu, no ekg je tamo bio uredan, a u krvi oba puta kalij je bio prenizak. Rad srca mi na dodir jako ružno zvuči, kao da radi bez imalo reda, znam nema smisla ići na hitnu svaki čas, no vrlo su neugodne.
Do odlaska kardiologu odlučila sam ovdje pitati iz brige, koliko su te aritmije zapravo opasne i može li srce jednostavno stati?
Kako se mogu ublažiti, a da to nisu lijekovi jer ih do sada još nisam uzimala i nisu mi propisani? Mogu li se liječiti drugim putem osim lijekovima? Mogu li ove aritmije prijeći u neki opasniji oblik? I kako se na dodir može osjetiti razlika između opasnih i neopasnih?

Hvala Vam i lijep pozdrav!

happy

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

19.09.2010. 11:55

Puno pitanja, načelni odgovori će Vas više zbuniti nego što će Vam koristiti. Treba Vas individualno pregledati, plan da se javite kardiologu je dobar. Za početak, supraventrikularna tahikardija i respiratorna aritmija nisu iste stvari, prva je nešto što vjerojatno treba liječiti, a drugo je normalan nalaz. Dalje, nizak kalij sigurno može biti uzrok palpitacija (preskakivanja u radu srca), pa i to treba provjeriti. Za početak je potrebna detaljnja anamneza u razgovoru s kardiologom, zatim neinvazivna kardiološka obrada (ultrazvuk, holter, po potrebi još nešto drugo).