Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kombinacija lijekova


Autor Poruka

Nikolla

09.12.2010. 10:35

Postovani,
molio bih pomoc oko lijekova. Prije otprilike 18 mjeseci dijagnosticirana mi je blaga hipertenzija. Kao terapiju sam dobio Biprol tablete koje su dozirane na pocetku s 2,5 mg, a tlak je bio u pravilu oko 130/90. Nakon toga je doza povecana na 5 mg istog lijeka, a tlak se smirio. Paralelno s time osjetio sam povecan umor, smetnje u koncentraciji, poteskoce u voznji, koje do sada nisam imao, a s 27 godina, ne bih ni trebao imati. Posljednjih 2 mjeseca terapije Biprolom, tlak je navecer bio sve nizih vrijednosti, pa cak i do 115/60, sto sam uspio regulirati smanjenjem doze ponovno na 2,5 mg. Lijecnica me poslala kardiologu na pregled, EKG je uredan, tlak na pregledu 125/85, puls 65. Kardiolog se ne slaze s terapijom, nego je zeli promijeniti te uvesti Atacand 8-16 mg, ne slaze se s beta blokatorima, kako nisu primjereni mladjim ljudima. Lijecnica se ne slaze s promjenom, te kaze kako ona nemoze propisati Atacand, nego uvodi Ramipril 2,5 mg. S obzirom kako sam vidio upute lijeka gdje kaze kako se ne smije mijesati s beta blokatorima, molim savjet. Da li smijem uzimati lijek, te da li postoje opasnosti kod prijelaza.
Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

22.01.2011. 13:20

Poštovani,

slažem se s tvrdnjom da beta blokatori nisu za Vas lijek prvog izbora. To može biti inhibitor ACE (kao ramipril); inhibitore ARB (spomenuti Atacand) treba davati ukoliko na inhibitore ACE imate neku nuspojavu (najčešća je suhi kašalj). Pokušajte kao što Vam je savjetovala liječnica, s ramiprilom (doza od 2,5 do 5 ili 10 mg, ovisno o tlaku je OK).