Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VES I SVES


Autor Poruka

1001

07.11.2010. 21:05

Postovani doktore,

pre par meseci imao sam preskakanje srce. Nije bilo nikakvih bolova ali sam posetio kardiologa. Objasnio mi je da je rec o ekstra sisotlama i da nije nista opasno. Medjutim desava se da mi se ekstrasistole dogadjaju (po mom misljenju) 2-3 odjednom. Tada osecam gubitak vazduha i vrtoglavicu. Ali posle par sekundi sve je normalno osim sto se psihicki lose osecam. Radio sam ekg, holter24 h (nalaza sve je bo osim sto je dijagnostikovano nekoliko ves i par sves). Nisam srcani bolesnik, nemam viska kilograma, nisam pusac ni alkoholicar. Radio sam i hormone stitne zelezde i u granicama su.
Recite mi koliko je to moje stanje opasno. Desava se da nemam preskakanje po nekoliko dana a da se posle ucestali svakog dana po 1 do 2 preskakanja. Da li ekstrasistole mogu da izazovu smrt ili infark srca.
Hvala unapred.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

21.11.2010. 12:45

Nedostaje nekoliko bitnih podataka za dobar odgovor, primjerice koliko imate godina, da li je netko u obitelji imao problema sa srcema (rođak mlad naglo umro?) i tako dalje. Nadalje, ipak treba točno pogledati EKG i Holter, nemam niti podatak o nalazu UZV srca ili ergometriji; Tek ukoliko bi sve ove točke bile uredne, moglo bi se reći da su preskoci bezopasni, što je najčešće slučaj. Način na koji ih osjećate može biti različit i ima ljudi koji osjete svaki preskok, pa makar to bilo svega par puta na dan. Šansa da takve ekstrasistole izazovu infarkt je nikakva. Preporučam navedene dodatne preglede i razgovor s kardiologom.

tivu

13.01.2011. 00:10

Postovani doktore, radi se o mom ocu, 68 godina, pusac, sa povecanom TT i masnocama u krvi, te povremeno povisenim RR.
Sada osjeca preskakanje srce te je bio na EKG holteru na kojem mu uz sinus ritam povremeno se javlja FA uz VES i SVES.
Ono sto mene brine jest broj VES i SVESa u tih 24 sata. Molim Vas, da li mi mozete reci koliko je patoloski a koliko je za jako se zabrinut. Tata uzima jedino Concor cor, do sada je uzimao 1,25 sada treba uzimati po dvije tbl/dan.
Jos se planira uciniti UZV srca i ergometrija, ali ja brinem vec sada...
Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

22.01.2011. 22:55

SVES su načelno nevažne, VES treba pogledati kako izgledaju u Holteru; još važnije, treba pričekati nalaze ergometrije i ultrazvuka kako je planirano, pa odlučiti o daljnjim koracima.