Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


murmur cordis i arytmia i.o


Autor Poruka

paula-g

04.04.2011. 23:30

Postovani doktore! Ja bih vas zamolila da mi pojasnite stanje mojega trogodisnjega djeteta koji do sada nije imao nikakvih problema sto se tice srca.Prije 2tjedna je imao upalu grla i kada ga je dr slusala rekla je da mu preskace srce i uputila nas na pedijatrijsku kardiologiju gdje mu je raden ekg i uzv srca.Nalaz je slijedeci:COR:prekordij miran,akcija ritmicna,tonovi jasni,uz lijevi rub sternuma te nad bazom srca sist.sum l/6st,cujan i u jugulumu,pulsacije art.radialis i art. femoralis+EKG:SINUS RITAM,100/min.el os horizontalna,PQ.0,12",QRS;0,07",QT:0,34",smetnje provodenja desno,nema hipertrofija,registrirana VES.UZV SRCA:segmentalna gradja srca uredna.Odnos velikih krvnih zila na bazi srca uredan.Nema izljeva niti Tm tvorbi.Kaviteti dimenzijama u granici za dob.Kontraktilnost miokarda primjerena.Ne nalazi se sigurnih znakova prekida kontinuiteta septuma niti paradoksalnog gibanja septuma.Luk aorte lijevi,nema koarktacije niti ductusa,a brzina protokola i grad.tlaka u uzlaznoj i silaznoj aorti su u granici normale.U art. pulmonalis brzina protokola i grad.tlaka u granici normale sa trivijalnom regurgitacijom na valvuli.Na tricuspidnoj valvuli trivijalna regurgitacija,za sada bez hemodinamskog znacaja.Mitralna valvula za sada bez patoloskih promjena.Ja se izvinjavam na ovoliko velikom postu ali svejedno vas molim da mi kazete dali je to opasno i dali ce to svremenom proci,jer nisam bas dobila neka objasnjenja a ja sam samo jedna zabrinuta mama.HVALA

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

17.04.2011. 12:20

Nalazi koje citirate su praktički uredni. Savjetujem Vam da se držite pedijatra, o djetetu od 3 godine ne mogu davati suvisle savjete preko interneta.

mjeseclnj

25.02.2012. 21:30

Poštovani, ja bih imala jedno pitanje. Moj sin ima 6, god. Našli su mu slučajno šum na srcu jer je bio hospitaliziran zbog dijareje i kao slučajno pronašli taj šum. Ali dr. rekla da je sve o.k. tako da nismo išli dalje. Nalaz iz otpusnog pisma; RTG srca i pluća : sjena srca naglašene I.konture, vaskularnih hilusa, ispunjena struka grubljeg kaudalnog raspleta d. hilusa bez formirane upale. EKG: Sinus arrhythmia. A sada se spremamo za operaciju treće mandule i išli na ekg pregled i dr napisala; Akcija ritmična 78/min, tonovi jasni, lijevo parasternalno sist. šum I-II/6. Ušća slobodna. Pulsevi perifernih arterija uredni.RR 100/60. EKG; sinus ritam 80/100 izoel. os. Smetnje provođenaj kroz desnu granu. Kontrola za 6,mj. Pa eto čisto da Vas pitam za mišljenje, jer eto ja se ipak jako brinem jer kod mojih predaka je bilo srčanih bolesnika. Unaprijed Vam se puno zahvaljujem. Zabrinuta majka...

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.02.2012. 20:05

Nalazi koje navodite su zapravo prilično uredni. Tihi šum je vjerojatno fiziološki. Ipak, ponavljam da ne mogu dati čvrsto mišljenje o malom djetetu putem interneta, slušajte svog pedijatra.