Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz Holtera


Autor Poruka

irekov3

31.08.2011. 01:55

Poštovani,

molim Vas da mi kažete što znači sljedeći nalaz Holtera. Da li je potrebno išta poduzimat ili ne trenutno.

Sinus ritam, prosjećne frekv 85/min, najmanje 56, najveće 151 (penjanje uz stepenice - drugi kat), 2 pojedinačne SVES.

u zaključku stoji:

Supraventikularni događaj; 2

Aritmija (odgođena >140%): 61
najduža 1,40s

Bradikardija: 1 , 47/min

Prije nekoliko godina sam pila kratko vrijeme Concor con koji sam prestala uzimat jer imam nizak tlak (100/70 na niže), prije pola godine izvadili su mi štitnjaću ali su hormoni uredni.

Molim Vas da mi pojasnite što znači ovakav nalaz, obzirom da kada mi prolupa srce (a to je svakodnevno, barem dva-tri puta onako jako, ostalo ne pratim), nakon toga sam stvarno izmorena i malo teže dolazim do zraka, pa bi rado otkrila da li je uzrok srce ili nešto drugo.

Unaprijed se zahvaljujem i lijepo Vas pozdravljam.

Irena

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

06.10.2011. 00:25

Ako govorimo samo o izoliranom nalazu Holtera koji ste citirali, on je potpuno uredan

majdica

05.01.2012. 20:25

Postovani doktore,

lecim se vec godinu i po dana od astme a sve to vreme imam poremecaj sna. Od 15. decembra sam nakon slusanja koncerta imala epizodu visokog pritiska kako su mi vec u Hitnoj pomoci rekli 150-100. Inace, posle toga su usledile epizode kao nekih napada slabosti u nogama i celom telu...a sve to nikako nisam mogla ni ja ni moj pulmolog da povezemo sa astmom. Nekoliko dana mi je bilo bolje i bas u tom periodu su mi uradili EKG na kome je napisano:
radnja ritmicna, jasni tonovi, bez sumova. TA 130-80. Bez edema. EKG> sinusni ritam, fr. 63/min, dekstrogram PR int. 0.12 sec, rana repolarizacija komora.
Trazen je Eho koji je bio Ok, a naredna doktorka je trazila da ispitam koksaki virus (i Ig-evi su mi Ok kao i kompletna krvna slika je briljantna). Usledio je holter srca 30.12 koj ikaze sinusni ritam prosecne feekvencije 76 u rasponu od 54-128min. Registrovanmo 28 pojedinacnih SVES . nije bilo pauza u srcanom radu niti znacajnije denivelacije ST segmenata. Ima nekih sinusnih bradikardija koje su zabelezili 28 total beats i couplets> 3....

Ja se ponovo lose osecam tj. slabo i u grudima neka teskoba bez bola i koja nije nalik na astmu. Nemam vise aparata za pritisak tako da ga ne merim, ali se pitam sta dalje i volela bi da znam da mi je bar hokter Ok il ista da cinim vise...jer sam umorna od pretraga a psihicki sam prilicno zadovoljna u psolednjem periodu te me nemogucnost da se normalno krecem i cesti problemi u grudima i slabost sprecavaju...

Srdacno i unapred hvalahappy

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

20.01.2012. 16:50

Nalazi koje ste citirali upućuju na to da vaše smetnje gotovo sigurno nisu povezane sa srcem. U ovom trenutku, prema onome što navodite, ne vidim indikaciju za neku dodatnu kardiološku obradu.