Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


preskakanje srce


Autor Poruka

mišek

23.03.2011. 16:40

Imam 25 godinma i dvije trudnoće iza sebe (stariji sin 2,5 g i malđi 2 tjedna)
tlak nešto niži (100/60),ponekad i niži...
anemična sam i na Heferolu trenutno (prva doza od dvije)...

imam to preskakanje srca zadnjih dva,tri dana...
kao da mi srce preskoči jedan otkucaj...prilikom toga mi se otkucaji ne povisuju...nemam nikakvih drugih simptoma osim toga sa srcem...

zadnje vrijeme sam i dosta pod stresom jer sam sama s klincima doma,muž radi cijele dane,iscrpljena sam dosta..
glava me boli već 3 dana od ukočenosti vrata...leđa su mi ukoćena...
noću se dižem i dojim malenog i do 4 puta!
preko dana nemam vremena za odmor jer je uvijek jedan budan...

slabije jedem jer nemam kad,pijem isto manje nego bi trebala...

inače sam povremeno patila od anksioznosti s kojom sam se sama borila (bez lijekova) i sad sam super...

radila sam prije par godina (prije prve trudnoće) EKG i bio je super...a radila sam ga zbog nešto višeg otkucaja srca (oko 90)....i štitnjaču sam tada provjerila i bilo je sve ok!
sada su mi otkucaji ok...u trudnoći su mi se povremeno malo povisili,ali rekla je moja ginekologica da je to sve ok u trudnoći...

od čega ta preskakivanja srca?
stres?
štitnjača?
anemija?
ili jednostavno oporavak od poroda još traje,pa je to normalno (s obzirom da je u trudnoći količina krvi veća nego sad,pa se sve prilagođava još?)??

hvala

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

29.03.2011. 22:05

Po opisu se vjerojatno radi o bezazlenom preskakivanju. Ukoliko Vas to brine, treba napraviti malu neinvazivnu kardiološku obradu (ultrazvuk srca, Holter EKG-a, hormone štitnjače), kako bi Vas se umirilo.

mida

19.04.2011. 18:05

Cijenjeni doktore!

Imam već nekoliko godina problema s preskakanjem srca, kroz tih nekoliko godina sam rodila dvoje djece i isto malo spavala i bila poprilično umorna kao i gospođa iz prethodnog posta. Željezo mi je malo niže cca 3 na zadnjim nalazima, kolesterol u granici, inače imam nizak tlak 90/60 također već godinama, zbog čega mi se znaju događati omaglice, naročito kada se naglo podižem iz sjedećeg položaja.

Vezano za preskakanje srca bila sam kod kardiologa, napravila sam EKG koji je bio u redu prema riječima kardiologa, jedino je našao djelomičan blok desne grane, ali rekao je da se time ne treba zabrinjavati. Poslušao me i napravio pregled. Sugerirao mi je holter ekg kojeg nisam mogla napraviti jer sam do nedavno dojila i ergometriju koju sam napravila i čiji je nalaz potpuno u redu, prema riječima drugog kardiologa.

Sad, moj problem vezan je uz povremene vrtoglavice koje mi se znaju desiti kad jače osjetim preskakanje srca. Relativno nedavno mi je uz jedan preskok koji sam osjetila u paru došla i vrtoglavica kada sam mislila da ću se unesvijestiti ali ipak nisam, nego se sve samo iznormaliziralo, već idući otkucaj nije bio preskok. Zanima me postoji li mogućnost da je sve u redu, da je to normalno uz ekstrasistole ili je vrtoglavica uz takvu "presinkopu" kako sam našla na internetu da se zove nužno vezana uz neku kardiomiopatiju, npr. aritmogenetsku ili možda ventrikularnu tahikardiju (vidjela sam informaciju da su moguće vrtoglavice i presinkope i za ovaj poremećaj vezane).

Planiram napraviti holter ekg, ali su jako velike liste čekanja, a za privatan pregled trenutno nemam financijskih sredstava.

Hvala na odgovoru!

mida

21.04.2011. 11:05

Vidim da niste stigli još odgovoriti pa ću iskoristiti priliku za podpitanje.

Kako učestalo razmišljam o tim ekstrasistolama zadnjih dana, tako me i noćas iz sna probudilo preskakanje, Imala sam noćnu moru doduše i odjednom me prenulo to preskakanje. Negdje sam pročitala da nije dobro ako srce preskače u snu jer znači da nije u osnovi aktivnost cžs, nego organski problem? Napominjem da mi se ranije nije događalo, a htjela bih nadodati kako u pms-u imam osjetno povećanje broja es.


Još jednom, unaprijed hvala na utrošenom vremenu i odgovoru!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

07.05.2011. 09:20

U ovakvim slučajevima treba razlučiti da li se radi o preskakivanju na inače zdravom srcu. To se radi pomoću ultrazvuka srca, ergometrije, Holtera EKG-a; također treba provjeriti i hormone štitnjače. Ukoliko su ovi nalazi uredni, treba još pogledati i 12-kanalni EKG, pitati da li ima kakvih podataka o nagloj smrti u boitelji u mlađoj životnoj dobi; ukoliko su svi ovi odgovori negativni, odnosno nalazi uredni, tada se s velikom sigurnošću može reći da se radi o bezazlenoj neugodnosti.

Makica133

09.05.2011. 02:28

Nedavno sam bio u stresnom stanju i nakon toga sam poceo osjecati simptome koje opisiju probleme sa srcem. Jedne noci sam zavrsio u hitnoj i radili mi ekg koji nije bio uredan i rekli da je angina pektoris a meni je 24 god. Kad su mi izvadili krv itd.. pustili su me kuci uvidjevsi da nema govori o Angini. Isao sam naknado kardiologu radio ultrazvuk i test opterecenja i nekoliko ekg pretraga sve je uredno iako imam jedan dio srca prosiren od sporta. Zna mi se desiti bol u livem zglobu koja se siri po cijeloj lijevoj ruci, stipanje i probadanje u prijedelu srca i preskakanje srca ali je rijec uvijek o jednom preskoku kao da mi od srca dodje u grlo taj preskok i poslije toga se prepadnem jos vise.Taj preskok me i zna probuditi, trznem se iz sna. Moje pitanje glasi imam li razloga za brigu jer ne mogu da se oslobodim od razmisljanja o tome da mi sa srcem nije nesto uredu?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

23.06.2011. 13:00

Po svoj se prilici radi o povremenim preskocima (ekstrasistole). Učinite Holter EKG-a, iako je prema nalazima koje citirate najvjerojatnije da niste bolesni i da terapija neće biti potrebna.