Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uzv srca


Autor Poruka

Kolicka

22.07.2013. 13:40

Poštovani dr.,
radila sam uzv srca u jednoj privatnoj poliklinici,i sada sam poprilično zbunjena.Ne znam koliko točno traje samo snimanje uzv?Koliko znam ,a i rekli su mi prije pretrage da je vremenski potrebno između 30-60 min.Pošto me nisu mogli primiti u dogovorenom terminu,a ja nisam bila u mogućnosti čekati,iz razloga valjda da ne izgube pacijenta,pozvali su ravnatelja klinike,koji je snimao srce između 1-5min,s time da je prije njega gledala neka sestra koju je on pitao da li što ima na zaliscima vidljivo.Sada sam jako zbunjena,i molim Vas da mi odgovorite da li se u tako kratkom vremenu može napravit uzv srca,kada je u biti potrebno puno,puno više vremena!?Dijagnoza:parkosizmalna tahikardija
Zahvaljujem na odgovoru

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

15.09.2013. 22:40

Vrijeme koje je potrebno za ultrazvuk srca može jako varirati: Prvestveno se pretraga mora staviti u klinički kontekts, tj. vidjeti zašto se radi. Nadalje, vrlo se brzo može vidjeti da li je nalaz normalan, tako da u slučaju urednog nalaza kod osobe koja nema neku bitnu kliničku sliku to stvarno moe biti gotovo za nekoliko minuta. U slučaju kada postoji neki patološki nalaz, pretraga može trajati i dulje.