Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


probadanje u prsištu,ostanak bez zraka,kod djece(15,god.)sportaša


Autor Poruka

nogomet

16.07.2013. 23:55

Poštovana,molim Vas za drugo mišljenje,imam sina 15.god.sportaš(8.god.nogomet 4x trening tjedni i dvije utakmice vikendom) uredno razvijen nije bolovao od ničega osim od 3.do 12.god.liječen od astme u SB srebrenja po ulasku pubertet nema vise simptoma astme nalaz je uredan untrag pet mjeseci dva puta osjetio probadanje u prsitišu ostao bez zraka i slabost(nije bilo na utakmici niti na treninzima) u školi (nema problema u školi, odličan đak i bez ikakvih psihološki problema vezanih uz školu ili općenito) prvi put u 1.mj. ove godine imao je naporan treningu subotu i turnir u nedjelju taj se vikend žalio na glavobolje i lagano probadanje kroz prsa u utorak mu pozlilo u školi pri dolasku HMP pri svijesti orijentiran GCS 15,RR 120/80 c/p 113, SpO2 97% odvežen za kbc zagreb gdje je obrađen svi su nalazi i status bili uredni osim CRE 113 i CK 340 rekli su postedan o težih aktivnosti tri tjedan voditi dnevnik glavobolja i krvnog tlaka učiniti uzv srca i pregled kardiologa i da se vidi da je sportaš učinili smo pregled uzv nalaz uzv srca uredan u 6.mj. ove godine ove nedostatak zraka probadanje po dolasku HMP hiperventilirao je sa karpopedalnim spazmom RR 95/? c/p 66 satO2 100% odvoze ga u ambulantu HMP ivanić grad gdje mu za vrijeme snimanja ekg-a poplave usnice i okrajine izmjerna satO2 59% c/p 43 stavljen na O2 na nosne katetere i infuzija NaCl saturacija raste te ga prevoze na kbc zagreb gdje ga pregledaju pri svijesti eupnoičan,bradikardan, afebrilan opće stanje blaže narušeno RR 120/60 c/p48 satO2 99% normalan šum disanja akcija srca ritmična,tonovi jasni, sist.šum 1-2/6 uz LRS sa širenjem prema srčanoj bazi trbuh mekan, bez organomegalije,periferne pulzacije uredne gruba mortorična snaga zadržana TR simetrični patološki negativni MS neg. hospitalizirali su ga i radili uzv holter i ergometriju rtg srca i pluća evo nalazi krv i urin su uredni toksikološki probir TLC negativan
RTG srca i pluća:na sumacijskoj snimci torkalnih organa plućni parenhim bet akutnih zastojnih u upalnoinfitrtivnih promjena kupole ošita oštro su ocrtane slobodnih lat.fc.sinusa sjena srca oblikom u granicama normale.
UZV srca uredan 24-satni EKG osnovni ritam je sinusni ritam frekvencije 35 do 128 prosječno 56 registrira se respiratorna sinusna aritmija te 7 SVES i 1 VES najdulja pauza 1.9s.
ERGOMETRIJA:test prekinut u 14.minuti po postizanju predviđenog maksimalnog opterećenja maks.brzina 8.1 km/h,uspon 18% udaljenost 1209 m.tijekom testa uredan porast frekvencija do maks.194/min uz uredan porast tlaka do maks.RR165/70 uredan oporavka frekvencija i tlaka po odmoru.Tijekom testa uredan sinusni ritam nije zamijećeno patološki aritmija nije zamijćeno ishemijskih promjena.Vršna potrošnja kisika 51ml/kg govori za odličan kardiovaskularni odgovor u opterećenju uz uredan obrazac resp i metaboličkog odgovora,uredan nalaz.
Savjetuju daljnje praćenje kod nadležnog liječnika kod njih po potrebi.
Ja Vas molim za vaše mišljenje ,ja sam sretan i zadovoljna sto je zdrav i nema loših nalazi ali ono što mene muči je zasto se to dešava i da li da dalje nastavi sa svojim sportskim aktivnostima?Da li je to zbog sporta(nogometa) ili puberteta ili nema odgovora na to?Doktori su rekli da može dalje normalno nastaviti kao i do sad,ali ja vas moli za vaše mišljenje.Unaprijed zahvalna.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

15.09.2013. 22:40

Prema citiranim nalazima, mislim da je preporuka koju ste dobili ispravna. Hiperventilacija može dati opisane simptome, a umirujući su nalazi koji su potom učinjeni. Ipak, ne mogu dati siguran odgovor na tako delikatno pitanje putem foruma.