Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Želudac i bolovi u prsima?


Autor Poruka

betty20

19.09.2010. 23:55

Poštovanje! Imam 20 godina. Nepušač. Ne pijem. Zimus sam zbog bolova u žličici želudca bila na gastroskopiji i utvrđen je erozivni gastritis+ upala jednjaka + gljivice na jednjaku. Uz tablete se stanje primirilo do nedavno. Nemam više bolove u želudcu nego mi se javlja konstantno podrigivanje i žgaravica. Neki dan sam zbog tih tegoba koje su trajale bez prestanka oko 6 h završila na hitnoj. Pri tome me bolila cijela lijeva strana prsa i rame lijeve ruke. Na hitnoj je 2x rađen EKG. Doktorica je rekla da je uredan, ali da je samo pokazao sinus tahikardiju (ravno 100 otkucaja). Nakon injekcije se stanje sa želudcem primirilo. No stalno od onda osjećam pritisak u prsima. Nije jak, ali je dovoljan da ga osjetim. Povremeno mi se tokom dana javi kratka i oštra bol u prsima koja ne traje duže od par sekundi. Ponekad na mjestu boli osjetim peckanje. Bol se javlja duž cijelih prsa s lijeve strane. Par puta se javila i na desnoj strani. Tlak se kreće između 90/60 i 100/70, otkucaji su pri tome do 85. Mogu li ti bolovi biti vezani uz želudac ili mogu pokazivati neko srčano oboljenje? Moja dr opće prakse me nakon toga preslušala i rekla je da su otkucaji snažni i ujednačeni i da nema šumova tako da nema potrebe ići na daljnja ispitivanja i ne želi mi dati uputnicu. I još bi Vas htjela pitati jednu stvar, na nalazu od EKGa sam vidjela da piše abnormal ekg - sinus tachycardia, right bundle branch block, twave abnormality, inderterminate axis. što bi to značilo? Inače u obitelji unazad 6 koljena za koje znam nije bilo srčanih bolesti, osim starijih (prabaka od 85 godina koja ima oslabljeno srce od starosti). Više članova obitelji ima visoki krvni tlak. Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.10.2010. 13:21

Šansa za ozbiljan problem na srcu s ovim što ste naveli je dosta mala. Kompjutersko očitanje EKG-a je nepouzdano i na njega se ne treba osvrtati. Međutim, kardiolog mora pogledati taj EKG i dati svoj sud. Osim toga, pomogao bi Holter (24-satni) EKG-a i ultrazvuk srca s ciljem da Vas se umiri, tj. ustanovi da nema organske mane na srcu. Smetnje itekako u prvom redu mogu biti od želuca i to trenutno vidim kao najvjerojatniju opciju.