Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Astigmatizam


Autor Poruka

AlenBa

06.05.2021. 11:10

Molim vas, nosio sam cilindricne naočale a kao što vidite imam sfernu plus dioptriju, specifičnu rijetku dioptriju kako su mi rekli!
D: +0.25
L: +0.25
Cyl: D - 1 Ax 5
L - 1 Ax 180

Nosio sam naočale cilindricne za astigmatizam minus 1 na oba oka Axis 180 oba oka i samo su mi pomogle oko 2 mjeseca, poslije ništa, kao da ih nemam na očima, vidim navečer kroz njih dupla slova, rasipanje svjetlosti itd! Imam i fiz. ekskavaciju vidnih živaca i blefaritis. Primjetio sam da kada sam nosio naočale blefaritis prodje nestane. 5 godina mučim se poštovani doktore sa problemima sa očima dok prije nikada nisam imao problema, a imam 43. godine. Doktorica mi. je rekla što i sam znam da moram nositi naočale, samo ne znam koje, jer u mom gradu nema i ne postoji doktor a i šire malo koji bi odvojio malo vremena da mi pronadje pravu dioptriju koja će mi pomoći. Molim vas šta da radim, tjeraju me na jako loše misli, bojim se, neće da pomognu, to nije svugdje tako, tako je najviše u mon gradu! Molim vas pomozite.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

30.05.2021. 15:40

Vaša dioptrija naziva se mješoviti astigmatizam jer ima i plus i minus komponentu. Po veličini nije velik te nije razlog za brigu. Za točno određivanje ovakvog astigmatizma pomaže određivanje dioptrije sa širokim zjenicama, takozvana skijaskopija. Zbog raspršenja svjetla koje spominjete bilo bi korisno napraviti i pretragu snimanja rožnice, takozvanu topografiju - idealno na Scheimpflug Pentacam uređaju kako bi se isključila eventualna mogućnost nepravilnog astigmatizma.
Ako su naočale dobro propisane, a naočalne leće kvalitetne i dobro ugrađene, mogu pomoći i u ublažavanju simptoma blefaritisa i suhog oka. Naravno, ako su navedeni simptomi ozbiljnjiji trebat ćete konzultirati oftalmologa.