Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


crvenilo oko oka, otjecanje, podljevi


Autor Poruka

Zoran M

09.12.2019. 07:20

Mama već skoro godinu dana vuče problem s otjecanjem i crvenilom oko lijevog oka.

Oko je još 2017. godine operirano, zaprimljena je u bolnicu u hitnoći s velikim očnim tlakom (65). Ustanovljen je glaukom te je oko po smanjivanju vrijednosti tlaka operirano.

Tokom naredne 2 godine oko je uz antiglaukomsku terapiju bilo dobro da bi problemi započeli pred cca godinu dana. Kako sam i spomenuo i vidi se iz slika pojavi se crvenilo na vjeđi i kapku te u rubovima oka. Također, oko počne otjecati te se pojavi podljev, koža oko oka postane naborana i hrapava. Obraćali smo se liječnicima no uz sve prijedloge nakon nekog vremena ponovili bi se i vratili isti simptomi. Ustanovljeno je da je sa samim okom situacija stabilna odnosno da se problemi javljaju na vanjskom dijelu; vjeđa, kapak, podljev ispod oka i sl.

Mama koristi antiglaukomsku terapiju u lijevo oko idu Alphagan i Azarga ujutro i navečer. U drugo oko kapa samo Pilokarpin no na tom oku nema štetnih simptoma.

U pokušajima da se sanira problem na lijevom oku po preporukama liječnika koristilo se do sada:

- Maxidex mast
- Allergodil kapi
- Acidi borici u kombinaciji s chloramphenicol masti

Primjena nekog od gornjih lijekova vršila se u periodima kako si liječnici savjetovali no nedugo nakon ili već i za vrijeme korištenja masti ili allergodil kapi problemi bi se opet javili.

Molim Vas za pomoć i savjet.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.12.2019. 10:35

Prema navedenoj terapiji čini se da su kolege prvenstveno sumnjale na mogući alergijski uzrok oteklina na lijevom oku, posebno ukoliko je bio prisutan i svrbež. Alergija može biti izazvana konzervansom iz antiglaukomskih kapi, no i brojnim drugim alergenima u zraku i hrani koje je ponekad teško otkriti. Eventualne promjene u terapiji glaukoma obavezno treba provoditi u dogovoru s oftalmologom kod kojeg se kontrolira.
Davanje chloramphenicol masti upućuje da je u nekoj fazi postojala i sumnja na bakterijski uzročnik kronične upale vjeđa, odnosno blefaritisa. Uzročnika je ponekad moguće dokazati brisom oka. Tu vrstu blefaritisa moguće je sanirati, najčešće uz pomoć antibiotskih kapi, toplih obloga te masaža ruba vjeđe o čemu se također treba konzultirati s oftalmologom.