Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Glaucoma pigmentosum uz sinechiae anteriors


Autor Poruka

helaivan

24.09.2015. 23:10

Poštovani,molila bi Vaše mišljene za sljedeći problem koji imam.Pred mjesec i pol sam počela patiti od neizdrživih glavobolja u prednjem desnom očnom dijelu čela.Bila sam hospitalizirana na neurologiji gdje je učinjen ct, mr i svi nalazi su uredni.Nakon izlaska iz bolnice odlazim kod oftalmologa gdje dobivam dijagnozu kako slijedi;
sinechiae anteriors oc dex
st.post.uveitedem hypertensivum oc dex in obs
glaucoma pigmentosum in obs ou
myopia ou et astigmatismus myopicus oc dex
cephalea
Učinjen je i ubm u opto centru zagreb i pronađena je iridikornealna cista 0,48x 0,64 mm.
Na presjeku na 3 h konveksno uzdignuta šarenica sa zatvorenim iridiokornealnim kutem.Tlak uz trusopt i yelox kapi je 14 i 15 mm.
Kut he II, pigment 3-4, na 6h, 7, 10 i 3 h-prednja priraslica irisa na endotel na cijem je mjestu zatvoren kut.
Dioptrije prije ovoga je bila -3,00 na oba oka a sad je na desno oko -1, 50 sa cilindrom od -0,50/160, lijevo oko -2,25 dsph
Molila bi Vaše mišljene i što bi uz sve ovo bilo najbolje rješenje i kako uopće sad da se ponašam s obzirom da radim teški fizički posao.Hvala najljepša za Vaš odgovor!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

26.09.2015. 17:55

U konzultaciji s kolegicom iz Opto Centra kod koje ste bili na ultrazvučnoj mikroskopiji mogu Vas umiriti kako je navedena promjena (cista) iznimno malena i da se ne očekuje njen daljnji rast ili utjecaj na okolne strukture oka.

Prema nalazima oftalmološke obrade koje ste naveli nema bitnih elemenata koji bi išli u prilog dijagnozi akutnog glaukoma kao uzroka glavobolja, no svakako proučite njegove simpotome (www.cybermed.hr/centri_a_z/glaukom/znakovi_i_simptomi_glaukoma ) ukoliko bi se isti pojavio. Iz navedenog se ne može razaznati je li uzrok priraslica upala unutarnjih struktura oka ili su iste prirođene.

Vezano uz daljnje postupke, u nalazima koje ste naveli nema razloga zbog kojih bi morali prekinuti rad osim ako Vas u tome ne spriječi intenzitet glavobolja. Redovito kontrolirajte očni (i krvni) tlak, a u slučaju nastavka tegoba svakako se konzultirajte s nadležnim liječnikom.