Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


titranje u vidnom polju


Autor Poruka

alena1

05.03.2013. 22:45

Poštovani,
imam 47g. veći dio dana provodim na računalu. Ove jeseni sam bila na pregledu kod okuliste i potvrđena mi je dalekovidnost na jednom oku i preporučene naočale za čitanje. Brine me što mi se jednom godišnje dešava nešto čudno za što nisam sigurna da li ima veze sa vidom ili tlakom ili nečim drugim? Naime, iz čista mira mi se zna desiti da mi vidno polje "treperi" - to traje 15-tak minuta i samo od sebe se smiri. Izgleda kao da vidim sliku isprekidanu ili kao da gledam isijavanje vrućine sa asfalta. U tom momentu ne mogu čitati jer ne vidim sva slova istovremeno . Ne znam da li sam uspjela dobro objasniti. Kad sam bila kod okuliste nisam se sjetila to spomenuti jer se rijetko događa. Da li trebam na neke pretrage ? Da li je to opasno ?
Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.03.2013. 17:40

Simptom koji ste opisali naziva se scintilirajući skotom. Naziv označava treperenje koje zamućuje dio vidnog polja (primjer http://en.wikipedia.org/wiki/File:Scintillating_scotoma.gif ). Traje 5 do 20 minuta i u većini slučajeva ne duže od 60 minuta. Treperenje nastaje zbog promjena u živcima i prekomjernog stezanja krvnih žila u mozgu ili području oka. Pretpostavlja se kako neposredni okidači navedenih promjena mogu biti stres, neredovit san i prehrana, hormonske promjene itd.

Treperenje može prethoditi migreni, no nakon prestanka treperenja ne mora nužno doći i do prave migrenske glavobolje. Ove promjene svakako treba razlikovati od sličnih ispada vidnog polja koji ne prolaze nego se pogoršavaju po intenzitetu i učestalosti, te pojave potpuno zatamnjenih dijelova vidnog polja koji mogu biti znak ozbiljnih bolesti koje zahtijevaju hitan liječnički pregled. Povremeno treperenje u Vašem slučaju također se ne smije zamijeniti sa pojavom brojnih bljeskova i svjetlaca na svjetlu i u tami koji mogu prethoditi pojavi blago pomične „zavjese“ u dijelu vidnog polja kod odignuća mrežnice.

Ukoliko nije bilo drugih tegoba, u Vašem slučaju preporučio bih samo redovite godišnje odlaske na oftalmološki pregled.

hanchie

18.06.2013. 15:40

Poštovani,

Ja imam vrlo sličan problem pa da ne otvaram novu temu samo da se nadovežem. Unazad dvije godine u nekoliko su mi se navrata (u trajanju od kojih tjedan ili dva) pojavile smetnje na lijevom oku. Konkretno primjećujem da mi slika u oku titra (lagano zakretanje slike za par stupnjeva gotovo dva puta u sekundi) što rezultira gubitkom fokusa na nekoliko sekundi dok se slika ne smiri. U početku se događalo rjeđe, a u posljednjih tjedan dana gotovo svakodnevno tijekom dana - ujutro intenzivnije a uvečer kao da se smiruje. Teško mi je riječima opisati što se točno događa u oku ali ako zatvorim desno oko onda jasno mogu primijeti ta lagana zakretanja ili trzaje što može potrajati sve dok ne uložim jači napor da fokusiram na neki detalj i tek tada se oko smiri.

Inače nosim leće (dioptrija -3,5). Obavio sam oftamološki pregled, s dioptrijom sve ok, mjerenje očnog tlaka ne ukazuje na problem. Ofamologinja mi je pogledala i unutrašnjost oka proširivanjem zjenica i nije našla nikakav uzrok ili mehaničko oštećenje.
S obzirom da s oftamolškog gledišta ne postoji uzrok tom problemu, postoji li mogućnost da se radi o nekom neurološkom problemu? Kakva bi se pretraga mogla učiniti da se točno utvrdi o čemu se radi?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.06.2013. 00:00

Simptomi koje ste opisali na lijevom oku mogu upućivati na rotacijski nistagmus, nevoljne rotacijske pokrete oka oko osi koja je otprilike usmjerena u smjeru pogleda.
Dobro ste pretpostavili da se može raditi o neurološkom uzroku. Zbog toga bi, ukoliko smetnje nisu nestale, preporučio posjet neurologu te eventualno specijalistu za uho grlo i nos.

Boky123

02.10.2015. 21:45

Zdravo
Imam 22 godine i već dugo mi se dešava kao blago treperenje pred očima ali u zadnje vrijeme kao da se pojačalo. Konstantno mi se to dešava. I u svijetlu i u tamnu površinu kada gledam kao da vibrira, kao da zrak vibrira, treperi, leluja..ne znam kako da opišem. Na lijevo oko sam slabovidna ali nikada mi to nije smetalo jer na desno oko odlično vidim. Vid mi nije zamućen ali me zanima zbog čega je došlo do toga? Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

04.10.2015. 12:20

Po Vašem opisu vjerojatno se radi o gore opisanom scintilirajućem skotomu koji je očigledno češći u ovo doba godine jer mi se u proteklih tjedan dana javilo više osoba s istim simptomima. Ukoliko navedeni simptomi ne jenjaju, uz osnovne osnovne pretrage poput mjerenja krvnog tlaka i standardnih krvnih pretraga, korisno bi bilo napraviti kompletni očni pregled s pregledom očne pozadine kako bi se isključili eventualni drugi ozbiljniji uzroci ovih smetnji u oku, te eventualno neurološki pregled s ultrazvučnim pregledom karotida ukoliko nakon titranja imate problem s glavoboljama i drugim neurološkim simptomima.