Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


glaukom


Autor Poruka

rafaello

10.11.2015. 21:55

Doktore, imam 18 godina i prije 4 godine mi je dijagnosticiran glaukom s otvorenim sobicnim kutom. Koristim kapi Trusopt 3x na dan, Combigan 2x na dan i Latanox 1x na dan. Vidno polje mi je uredno, ocni zivac nije ostecen a kad mi je doktorica mjerila debljinu roznice ispalo je da je dosta debela te ukoliko mi je tlak 25 mm/Hg oduzme se -6. Nemam dioptriju. Je li moguce rijesiti se gkaukoma bekim drugim nacinom osim operacije busenja kanalica u oku da vodica bolje protjece?
I imam jos jedno pitanje. Kada gledam u daljinu sa oba oka vidim svako slovo, takodjer i samo s desnim sve vidim a na lijevo oko mi je malo mutno no ako glavu okrenem 60-ak stunjeva u lijevo te okom pogledam skroz desno, slova su mi potpuno jasna. Sto mislite da bi to moglo bit?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.11.2015. 11:20

Dijagnoza glaukoma nije moguća s urednim nalazom vidnog polja i očnog živca. Postoji mogućnost da se za sada radi samo o očnoj hipertenziji, no to je manje vjerojatno jer Vam je propisana maksimalna terapija kapima za snižavanje očnog tlaka i preporučena selektivna laserska trabekuloplastika (SLT). Oftalmolog kod kojeg se liječite vjerojatno zna koji ciljni očni tlak želi postići posebno s obzirom na Vaš nalaz i godine. SLT postupak je siguran i učinkovit postupak koji bi trebao smanjiti potrebu za kapanjem kapi sa štetnim konzervansima, barem na određeno vrijeme.

Vaš drugi simpotm možete navesti kod provjere vidne oštrine na sljedećem pregledu.