Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Horizontalni nistagmus


Autor Poruka

LovroM

27.06.2013. 15:00

Poštovani,

zanima me može li se horizontalni nistagmus ukloniti ili ublažiti u neko normalnije stanje? Može li se barem skinuti dioptrija u slučaju horizontalnog nistagmusa jer koliko znam, oko treperi čak i u snu?
Naime, imam troje šogora od kojih dvoje imaju taj problem. Do sada se ispostavilo da su nositelji tog gena žene (ali njih ne zahvaća) i da nistagmus zahvaća svako drugo muško dijete u obitelji. Koliko se zna, ženin djed je imao horizontalni nistagmus. On je bio otac troje kćeri od kojih svaka ima taj problem sa svakim drugim muškim djetetom.

Nadam se da nisam previše zakomplicirao svoje pojašnjenje.
Unaprijed hvala,
lijepi pozdrav,
Lovro

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

30.06.2013. 22:25

Kongenitalni nistagmus nije moguće ukolniti. Postoje brojni načini kojima se pokušava ublažiti nistagmus: naočalne prizme, lijekovi, Botox injekcije, operativni zahvati i brojni drugi. Nažalost, ovi postupci ne djeluju jednako kod svih pacijenata i za većinu njih još je potrebno dokazati stvarnu uspješnost u kliničkoj primjeni.

Ukoliko se radi o blažem nistagmusu, moguće je napraviti lasersko skidanje dioptrije na laserima s mogućnošću vrlo brzog praćenja oka i emitiranja laserskih zraka (poželjno 400 Hz i više), no prije odluke svakako bi preporučio predoperativni pregled i test s kontaktnim lećama.