Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kratkovidnost ili dalekovidnost


Autor Poruka

Heroina

12.12.2019. 00:30

Poštovani.
Imam problema s vidom od rodjenja, rodjena s velikom dioptrijom i svaki lijecnik do sad mi je rekao da operacija ne moze pomoci.
Pomirila sam se s time da moram nositi naocale. Predmete koji su mi blizu vidim odlicno, sto mi je dalje, ne vidim dobro. To bi trebala biti kratkovidnost. Moja dioptrija je +3,5 na desno oko, +0,75 na lijevo, na - ne vidim apsolutno nista.
Mozete li mi, molim Vas, reci kako je moguce da sam kratkovidna s dioptrijom dalekovidnih?

Hvala na odgovoru.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.12.2019. 10:35

Zanimljivo pitanje - bolji vid na blizinu nego na daljinu karakteristika je kratkovidnosti i minus dioptrija. Međutim, ako ste mlađi, Vaša akomodacija Vam uz napor može omogućiti i dobar vid na blizinu. Pritom ponekad dođe i do grča akomodacije te možete "završiti" i u minus dioptriji. Akomodacija nažalost vremenom slabi tako da većini osoba nakon 45 godine treba dodatna plus dioptrija za čitanje i rad na blizinu.
Ako ste bili na pregledu za lasersko skidanje dioptrije, vjerojatno je isključena mogućnost nepravilne multifokalne rožnice i posebne vrste astigmatizma koja može izazvati takav učinak. Vezano uz loš vid na jednom oku, pretpostavljam da je to oko slabovidno od djetinjstva i može se ispraviti do 8. godine života dok traje razvoj centra za vid u mozgu.