Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lebdeće čestice


Autor Poruka

ana333

07.05.2016. 17:50

Poštovani,
u zadnjih 7 mjeseci sam primjetila kada učim i kada gledam u vedro nebo lebdeće crne točkice, ovaj tjedan nakon napornog ispita i malo prospavane noći sam primjetila kada sam se zagledala u asfalt da je titrajuće, danas kad sam učila u dvorištu na suncu sam isto primjetila lebdeće čestice i kada se zagledam u bijeli papir jedva primjetno kao malo titrajuće i kao jako sitne zvjezdice.. Ako biste mi mogli reći zbog čega dolazi do toga te dali je moguče kako utjecati na to da se ne pogorša?
Hvala vam,
lijep pozdrav.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.05.2016. 22:25

Vjerojatno se radi o dva različita vidna fenomena. Blago titranje u vidnom polju može biti rezultat cirkulacijskih poremećaja zbog neispavanosti . Za temeljitije objašnjenje pogledajte odgovor http://www.cybermed.hr/forum/spec...talmologija/titranje_u_vidnom_polju2 .

Lebdeće ili plivajuće mutnine, koje mogu biti u obliku pomičnih točkica, mušica, niti, paučine i slično, su najčešće posljedica degenerativnih promjena u staklovini u oku. U velikoj većini, oko 98%, slučajeva su bezopasne, no u rijetkim slučajevima mogu biti znak opasnih bolesti, poput rupa i odiguća u mrežnici, te upala u oku. Preporučio bih da napravite kompletni očni pregled sa širenjem zjenica kako bi se ustanovilo postoje li rizične promjene na koje bi trebalo reagirati. U slučaju pojave brojnih plivajućih mutnina, svjetlaca ili zavjese ispred oka, oftalmologu se treba javiti hitno.