Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


objašnjenje nalaza


Autor Poruka

MAJA31

10.02.2014. 11:25

Poštovani,
lijepo bih Vas zamolila da mi pojasnite sljedeća 2 nalaza te koja je razlika u njima.

1. nalaz:
VOD = cc +4,0 dsph = -3,5 ax 180 = 0,7
VOS = cc +4,0 dsph = -4,0 ax 180 = 0,7

2. nalaz:
d.o. Dcyl +4,00 axis 90 0,9
l.o. Dcyl +4,00 axix 90 0,9

Radi se o tome da su mi napravljene naočale po 1. nalazu ali ih jednostavno ne mogu nositi. Nešto mi nije u redu (nosim naočale već 25 godina pa uvidiš neke stvari) Nije stvar u stvarnoj dioptriji već mislim da je greška u utvrđivanju astigmatizma. Nije mi bistra slika, imam osjećaj propadanja, a i bole me oči.
A 2. nalaz je nalaz od prije 2 godine po kojem su mi napravljene naočale koje nosim sada.

Molim Vas da mi pojasnite razliku između ta dva nalaza i što mi je dalje činiti.

unaprijed se zahvaljujem


dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

13.02.2014. 13:00

Iako tako na prvi pogled ne izgleda, navedena dva nalaza su vrlo slična s 0,50 slabijom dioptrijom cilindra na desnom oku na prvom nalazu. Prema novoj dioptriji ne bi trebali imati osjećaj propadanja nego samo dojam nešto manje oštre slike na desnom oku. Zbog toga bi trebali provjeriti jesu li naočalne leće točno ugrađene.

Ukoliko je ugradnja dobra, a simptomi nisu jako izraženi, moguće da Vam treba nešto duža adaptacija na novi dizajn naočalnih leća. Ukoliko se Vaši simptomi ne smanjuju ili su jače izraženi, svakako se javite svom oftalmologu i optičaru.

Pretpostavljam da je slabija maksimalna vidna oštrina obostrano na novijem nalazu rezultat različito „strogih“ tablica za ispitivanje vida no i to bi trebalo razjasniti na pregledu.

MAJA31

18.02.2014. 09:40

Još jedno pitanje. Provjeravala sam razliku u dosadašnjim i novim naočalama i ispostavilo se da su na novim naočalama nešto drugačije određeni stupnjevi. Radi se o nekoj maloj razlici, ali očito meni to pravi probleme. Sada me zanima, ako bi ja nosila te nove naočale i privikavala se na njih, da li s time nebi naštetila oku?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

19.02.2014. 13:15

Na nekoliko stupnjeva razlike između osi koja je ugrađena i osi koja je ordinirana trebali bi se brzo priviknuti, no već 5 i više stupnjeva kod tako velikog astigmatizma može uzrokovati probleme. Nećete time naštetiti oku, ali nema potrebe da trpite bol i napor u području očiju.