Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Podražaj bulbarne spojnice


Autor Poruka

Roksana

02.04.2019. 22:20

Poštovani,

Imam 22 godine. Prije mjesec i pol dana upiknula sam se u lijevo oko, pri čemu sam si oštetila bulbarnu spojnicu.
Odmah sam zatražila hitnu pomoć jer je bol u oku bila nepodnošljiva.
Na oftalmologiji su mi rekli da nije ništa strašno i da bi trebalo zarasti kroz tjedan dana. 5 dana sam koristila Tobrex mast i kapi, kako je bilo i prepisano.
Unazad mjesec dana, 4 puta sam se probudila usred noći sa boli u oku, jednom tjednom, (prva dva puta je bol bila jednako nepodnošljiva,kao oštar pijesak, zadnja dva puta nešto slabija bol praćena peckanjem u oku), te onda cijeli sljedeći dan oko bude natečeno.
Shvaćam da se to događa jer oko tijekom noći ne proizvodi suze te se oko osuši,a možda sam u krivu.
Svaku noć prije spavanja koristim vizine (Vizol za jako suhe oči), ali mi očito ne pomažu kada se i dalje probudim sa suhim okom i mislim da me zbog toga me počne ponovno boliti.

Zanima me da li je to normalno, te ako je, koliko će taj oporavak trajati? Da li postoje kakve kapi/mast koje su mogu uzeti da djeluju preko noći?

U nastavku Vam citiram nalaz:
"BM oc. sin. blaži podražaj bulbarne spojnice, ne nalazi se strano tijelo, centralno na rožnici fl+ ovalni defekt, Seidel negativan, CA bistra, srednje dubine, bez upalnih stanica, očna leća je bistra, zjenica uredna, urednih reakcija na svijetlo.
Dijagnoza: Erosio corneae oc. sin."

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru,
srdačan pozdrav

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.04.2019. 00:55

Kod vas se najverojatnije radi o ponavljajućoj, odnosno recidivirajućoj eroziji rožnice koja je nastala nakon početne traume rožnice (ne spojnice), pretpostavljam nekim kontaminiranim predmetom ili noktom.
Za početak možete umjesto umjetnih suza stavljati neki od kvalitetnijih gelova za vlaženje očiju koje vam može preporučiti vaš liječnik. Kako se mjesto nestabilnog epitela nažalost vrlo vjerojatno nalazi centralno, trebali bi posjetiti oftalmologa koji je specijaliziran za prednji segment oka. Najbolje vrijeme za pregled je odmah ujutro nakon što Vas probudi bol u noći.