Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sindrom suhih očiju


Autor Poruka

jo2000

10.03.2017. 19:50

Poštovani,
imam pojačano suzenje očiju nekoliko mjeseci (cure preko obraza) i to mi smeta u svakodnevnom životu jer od suza ne vidim dobro i ne vidim čitati. Bila sam kod različitih oftalmologa i svaki mi je dao drugu dijagnozu, od klamidijske infekcije do alergije. Ništa nije pomoglo. Posljednja mi je liječnica rekla kako imam disfunkciju Meibomovih žlijezdi, odnosno sindrom suhih očiju. Nije mi rekla uzrok niti ga je pokušala naći. Sumnjam na kontracepcijske pilule? Je li to moguće? I je li sindrom, ako ga imam, izlječiv? Jedino što mi je pomoglo bila je Maxitrol mast za oči i Flarex kapi za oči koje sam koristila u isto vrijeme. Osim toga sam koristila i kapi za oči (Efflumidex, Vizol S, Occuflash, Proculin tears, Optive plus). Što da učinim?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.03.2017. 22:15

Ukoliko dosada niste, trebali bi napraviti test proštrcavanja suznih kanala te provjeriti položaj suznih točkica i vjeđa. Ako nalaz pokaže da je sve u redu s odvodnjom suza, najvjerojatniji uzroci pojačanog suzenja ili epifore mogu biti slabija kvaliteta suza (vidjeti www.cybermed.hr/centri_a_z/sindrom_suhog_oka/sto_moze_uzrokovati_sindrom_suhog_oka) zbog disfunkcije koju ste naveli ili alergija.

jo2000

12.03.2017. 13:45

Poštovani, zahvaljujem na odgovoru. Sve što ste naveli su mi napravili i sve je bilo u redu, jedino je pri ispiranju suznih kanala jedan bio malo sužen, ali liječnica je rekla da je u redu. Koristim kapi za alergiju već nekoliko mjeseci i nije bolje. Kako učiniti test ako je alergija? Može li to nestati ako se ukloni izvor alergena?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

13.03.2017. 11:45

Je li potrebna daljnja obrada u smjeru uzroka alergija treba procijeniti na pregledu - najbolje u akutnoj fazi.
Na temelju svega što ste naveli, najvjerojatnije se radi o problemu vezanim uz disfunkciju i upalu Meibomovih žl. / ruba vjeđa. U takvim situacijama nikako ne preporučujem kapanje kortikosteroidnih kapi (Efflumidex, Flarex, Maxitrol itd) jer privremeno omogućuju izvanredno poboljšanje simptoma, a dugoročno pogoršavaju situaciju i otežavaju liječenje.