Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


megalocornea in obs, trogodišnjak


Autor Poruka

Jelenica

28.02.2017. 22:30

Poštovani, imam trogodišnje dijete koje se skoro od rođenja prati zbog suspektne megalokornee.
Unazad nekoliko tjedana dijete se žali na bol u oku ili očima, smeta mu svjetlo te mu jedno ili oba oka suze pojačano, bez znakova upale kao što bi bili crvenilo, svrbež ili sekret.
Također, dijete često pada, nekad u kretanju, a nekad i dok sjedi ili stoji na mjestu, bez da je uočen gubitak svijesti.
Unatoč toe, nije nikad, pa tkao ni na zadnjem pregledu prije 10ak dana učinjeno mejrenje očnog tlaka niti detaljan pregled, a nij ese ni ti pokušalo odrediti doptriju.
Prema Vašem mišljenju, bili trebali napraviti novi pregled radi dobivanja drugog mišljenja?
Hvala na Vašem vremenu,
Jelena

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

02.03.2017. 10:55

Pregled koji ste napravili vjerojatno je bio usmjeren samo na hitnu provjeru postojanja znakova upale na površini ili unutrašnjosti oka zbog navedenih smetnji. Obavezno čim prije napravite kompletan pregled oka koji će uključiti pregled vida, mjerenje očnog tlaka i širenje zjenica jer povišen tlak također može dovesti do povećanja rožnice. Kako je dijete vjerojatno još premaleno za suradnju za klasičnu aplanacijsku tonometriju, tlak se može izmjeriti zračnim ili takozvanim Tonopen tonometrima.
Ukoliko se padovi nastave konzultirajte se s vašim pedijatrom koji će odlučiti treba li daljnja obrada kod neurologa ili otorinolaringologa.