Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smeđa točkica


Autor Poruka

Tonka49

10.08.2021. 10:45

Poštovani,
kod curice od 12 godina se prije 5 dana pojavila smeđa točkica na bjeloočnici veličine 2mm. Obiteljska liječnica pregledala i zaključila da je to neka kapilara koja nije puknula i prepisala Visine, i da neko vrijeme ne roni (živimo na moru i svakodnevno smo na plaži). Visine nisu pomogle i točkica je još uvijek prisutna. Meni to više izgleda kao neki pigment. Ne boli je ništa. Dijete inače ima jako osjetljive oči od ranog djetinjstva, prilikom najmanje prehlade oči jako cure, smeta joj jako svijetlo... Bili smo kod oftamologa u ranom djetinjstvu i sa 8 godina i uvijek sve ok. Osjetljive oči i obavezno nošenje sunčanih naočala. Dijete se nikad ne žali da je oči bole i nema glavobolje. Inače ima tamne oči i svijetlu put i kosu koja ima crvenkasti pigment i dosta madeža.
Naručili smo se na pregled kod okuliste koji moramo čekati još 7 dana. Ukoliko se pokaže da je to neki pigment koje preglede treba obaviti i da li će joj to u budućnosti smetati. Da li treba koristiti neke kapljice i radi čega se ta smeđa točka pojavila.
Unaprijed hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

12.08.2021. 01:25

Termin pregleda za tjedan dana je u redu. Oftalmolog će na biomikroskopu vidjeti radi li se o pigmentaciji, krvožilnoj tvorbi ili nekoj drugoj leziji te najvjerojatnije preporučiti praćenje. Zaštita od UV zračenja uvijek je dobrodošla, dok umjetne suze dijete može koristiti povremeno.

Tonka49

12.08.2021. 10:05

Poštovani,
uspijeli smo prije obaviti pregled i nalaz glasi paralimbalno na 4h nevus spojnice. Kontrola za 6 mjeseci.
Doktorica je rekla da se nervus ne otklanja. Da li je to točno ili ga treba otkloniti? Ako da kako se otklanja.
Još jedno pitanje - dijete inače ima alergiju na travu i pelud pa joj oči znaju curiti i onda koristi Opatonol kapi (ili Tobrex) i Visol S allergy kapi.
Da li se ove kapi mogu utjecati na nervus ili se mogu slobodno koristiti?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

02.09.2021. 11:35

Slično madežima na koži, nevuse spojnice ne treba uklanjati osim ako se počnu mijenjati ili izgledaju „sumnjivo“. Kontrola za 6 mjeseci je sasvim dovoljna. Madež možete još i fotodokumentirati na biomikroskopu ukoliko je ordinacija opremljena kamerom ili ga eventualno sami snimiti fotoaparatom visoke rezolucije. Slobodno koristite kapi koje ste naveli.