Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kratkovidnost


Autor Poruka

Tilia

20.10.2021. 20:35

Poštovani,
Molim Vas za savjet.
Sinu starom 11 god. utvrđena je kratkovidnost, na jedno oko dioptrija 1, na drugo 1,25.
Brine me mogući rast dioptrije, budući da u obitelji ima kratkovidnih ( otac i baka ).
Može li se nešto učiniti da se spriječi rast?Čitala sam o nekim noćnim lećama, bi li to bilo dobro za njega?
Je li bolje da za sada naočale što manje nosi, da se oči ne ulijene?
Puno Vam hvala i srdačan pozdrav!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

25.10.2021. 01:25

Za sada je važno pratiti vid i dioptriju sa i bez širenja zjenica na redovitim kontrolama svakih 6 ili 12 mjeseci, ovisno o procjeni oftalmologa. Preporučio bih i da se sinu napravi i lasersko mjerenje aksijalne dužine oka kako bi se precizno mogao pratiti eventualni rast očne jabučice što je najčešći uzrok rasta kratkovidnosti. Ukoliko se ustanovi daljnji rast dioptrije, u našoj ustanovi često se odlučujemo na jedan od načina kontrole kratkovidnosti u što spadaju noćne leće ili ortokeratologija, terapija atropinskim kapima, primjena multifokalnih kontaktnih leća te neki drugi postupci. Imajte na umu kako su ove metode uspješne u usporavanju i zaustavljanju dioptrije kod oko 40% djece.
U međuvremenu neka nosi naočale s punom korekcijom uvijek kada mu je potreban oštar vid na daljinu - primjerice u školi. Neka boravi čim više vremena na danjem svjetlu koje također ima potvrđeno dobar učinak na rast dioptrije.