Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smetnje sa vidom


Autor Poruka

Helena 2672

09.04.2014. 09:45

Poštovani,

Prije 3 godine kao i jučer ponovo dogodilo mi se slijedeće: Desni dio rečenice(sms poruka), riječi ( natpis u dućanu) mi je "kasnio", teško je objasniti. Nisam odmah vidjela cijelu rečenicu, točnije nedostajao je njezin desni dio koji sam vidjela tek nakon 10ak sekundi i tako u što god da pogledam. Nakon toga počelo je titranje u desnom dijelu desnog oka, taj je dio bio zamagljen. Otišla sam doma, legla u zamračeno i prestalo je. Grozno iskustvo. Prvi put kada se to dogodilo otrčala sam kod oftamologa, osim kratkovidnosti sve je bilo u redu navodno.
Trebam li ići opet ili negdje drugdje?

Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

13.04.2014. 19:45

Kako je i očni pregled pokazao da je s Vašim okom sve u redu, nemate razloga za brigu. O čemu se točno radi možete provjeriti u mom odgovoru na pitanje "Titranje u vidnom polju" na www.cybermed.hr/forum/specijalizacije_medicina/oftalmologija/titranje_u_vidnom_polju

MateaNo

24.06.2014. 11:30

Pozdrav.
Neki dan na poslu mi se desilo sljedeće. U vidnom polju sam u desnom oku vidjela neki vodeni krug. Par sekundi kasnije se ta "voda" (neznam kako drugačije opisati) proširila na oba oka,na kutove,gornje dijelove. Ubiti je bilo ko vodeni mjehurići,a trajalo je nekih 15 min. Kad sam sjela se smirilo malo,a kad sam ustala opet natrag. E sad neznam što bi to bilo. Nikad nisam nikog čula da mu se to desilo. Molim Vaše mišljenje. Hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

27.06.2014. 00:45

Prema načinu nastanka i nestanka simptoma te njihovoj pojavi na oba oka moglo bi se raditi o prolaznom spazmu krvnih žila kao što je to bio slučaj u prethodnom pitanju. Ponovna pojava simptoma nakon što ste se ustali govori u prilog takozvanoj ortostatskoj hipotenziji, odnosno naglom padu krvnog tlaka kod ustajanja uslijed čega se smanjuje dotok krvi u mozak.

Ova stanja nisu hitna, no ako se simptomi pogoršaju ili se pojavi “crnilo” ispred oka javite se oftalmologu i/ili neurologu na pregled. Jednako tako, ukoliko se simptom gledanja kroz vodu u dijelu vidnog polja pojavi na jednom oku i ne prolazi, potrebno je hitno javiti se u nadležnu Hitnu službu kako bi se isključila stanja poput odignuća mrežnice.

MateaNo

28.06.2014. 22:10

Hvala na odgovoru.
Prosle godine mi se to desilo prvi puta. Pocelo je tako da sam duplo vidjela osobu,pa crnilo pred ocima,a na kraju ti vodeni krugovi. Nakon toga mi se jos jedanput ponovilo nakon mj dana,ali onda samo ti krugovi.
Napravila sam pretrage. Snimanje glave,kraljeznice,RTG srca i pluca,kompletna krvna slika. I bila sam na ispitivanju sluha i ravnoteze. Neznam kako se postupak naziva. Uglavnom punili su mi usi vodom i izazivali vrtoglavicu. I svi nalazi su uredni.
Sad mi se znaci treci puta desilo to isto. Uvijek u ljetno doba. Mislite li da bih trebala jos koje pretrage raditi? I da li je to problem u ocima ili glavi?
Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.07.2014. 10:25

Očigledno se radi o prolaznim cirkulacijskim poremećajima koji utječu mozak i vid. Takvi poremećaji nisu opasni, no ukoliko dođe do promjene ili pogoršanja simptoma javite se neurologu ili Vašem liječniku.