Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Blepharitis


Autor Poruka

SilverShark

09.06.2014. 16:45

Postovani, imam duze vreme problem sa blepharitisom koji mi je ostao nakon chalaziona - koristim baby sampon za toaletu rubova kapka i suve tople obloge. Koristio sam razlicite kapi, pio sam doksiciklin, koristio masti isl. ciji je efekat prolazio ubrzo nakon prestanka terapije.
Setio sam se da mi je doktorka jednom prilikom ocistila rub kapka povidon-jodom. Danas sam i sam stavio par kapi povidona na stapic za usi i time lako istrljao rub kapka uz samu ivicu trepavica. Par puta sam provukao stapic i kroz samu bazu trepavica. U sustini, cini mi se da mi je malo pomoglo.
Pokusao sam da nadjem na internetu, medjutim nigde nisam nasao da povidon-jod sme da se koristi i u tretmanu blefaritisa, pa me interesuje da li smem i dalje da koristim povidon jod na isti nacin, i ako smem - koliko dugo?
Ukoliko ne smem, zamolio bih Vas da mi kazete, sta biste mi preporucili u tretmanu blefaritisa?
Da napomenem, radio sam alergotestove, vadio sam krv, proveravao secer i sve je bilo u redu.
Unapred hvala na odgovoru

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

12.06.2014. 09:35

Razrijeđeni povidon jod može se u iznimnim slučajevima koristiti za liječenje upala vjeđa i površine oka. Međutim, njegova primjena na duži rok može biti toksična po epitel pa bi preporučio redovito praćenje od strane oftalmologa tijekom primjene.

Pretpostavljam da ste do sada radili briseve kako bi isključili moguće infektivne uzroke ovog stanja. Ponekad blefaritis može pogoršati i grinja Demodex koja se uspješno sanira preparatima čajevca (Teebaumöl, teatree) u obliku šampona za vlasište i pjene za vjeđe. U svakom slučaju liječenje i zaliječivanje ovakvog blefaritisa može trajati dugo i traži upornost. Probajte svakako izbjegavati kortikosteroidne preparate iako oni privremeno mogu imati najbolji učinak.