Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


smetnje u oku


Autor Poruka

biljka

10.03.2013. 11:50

Poštovani ,
već 2 dana u lijevom oku me nešto 'bocka' , imam osjećaj kao da mi je upala trepavica, al to nikako da prestane, ništa ne nalazim u oku, pa ne znam što bi moglo biti?

Hvala!
LP

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.03.2013. 23:15

Osjećaj stranog tijela u oku može uzrokovati fizički prisutno strano tijelo u oku, no vrlo je malena mogućnost da se pritom radi o trepavici koja nije odmah „isplivala“ prilikom prvog suzenja. Vjerojatnije se radi o početnom simptomu upale ili erozije površine oka, sindromu suhog oka, promjeni na vjeđama i drugim sličinim stanjima pa se svakako javite svom oftalmologu kako bi se utvrdio uzrok smetnji i na vrijeme započelo eventualno liječenje.

blue sun

16.04.2013. 11:00

Poštovani dr.med. Lukenda,

prije otprilike tjedan dana primjetila sam zatezanje u gornjem lijevom kutu oka. Znači kada bih zaklopila oči, zategnula kapak i pokušala pomaknuti očnu jabučicu prema dolje, osjetila bih oštru, ali ne jaku, bol u gornjem lijevom kutu. Pošto sam u isto vrijeme bila i prehlađena, povezala sam tu bol s prehladom. Ne znam, koliko je taj zaključak ispravan. happy

Nakon tjedan dana ta bol znatno se smanjila, praktički nestala, no jučer su mi se pojavile nove 'smetnje' u oku. Dakle, od jučer imam osjećaj kao da mi je nešto u oku, kao trepavica, i to točno u kutu oka blizu nosa. Pregledala sam oko i nisam primjetila ništa što bi mi moglo uzrokovati tu smetnju.

Također, nisam primjetila nikakve promjene vida, kao niti nikakve promjene boje, oticanje, crvenilo ili nekakve druge promjene na kapcima i očima.

Prije 16 dana počela sam piti kontracepcijske pilule nakon 5 godina pauze, pa ne znam može li i to biti razlogom smetnji.


Eh, sad zanima me što bi to moglo biti? I nakon koliko dana da počnem paničariti i posjetim doktora happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.04.2013. 12:00

Ukoliko osjećaj stranog tijela ne prođe ili postane izraženiji te kod pojave crvenila oka i sekreta, svakako se trebate javiti oftalmologu.

Blage i povremene smetnje koje ste naveli mogu biti dio sindroma suhog oka što samo po sebi nije razlog za paničarenje i hitan odlazak liječniku. Više o simptomima i faktorima rizika, kao što su oralni kontraceptivi, možete pročitati na Cybermed-ovom centru o suhom oku: http://www.cybermed.hr/centri_a_z...imbenici_rizika_za_sindrom_suhog_oka .

blue sun

18.04.2013. 10:20

Doktore, hvala Vam na odgovoru! happy

Pročitala sam tekst o sindromu suhog oka koji ste linkali u odgovoru, te vidjela da njegovu uzrok može biti uzimanje kontracepcijskih pilula.
Pošto se, u mom slučaju, pojava blagih smetnji očiju podudara s početkom uzimanja kontracepcijskih pilula, trebam još jedan Vaš savjet.

S obzirom na blage nuspojave na očima ne znam da prestanem piti pilule, ili nastavim te pratim dolazi li do pojave promjena oka koje ste naveli u prošlom odgovoru?

Još jednom Vam puuuuno hvala na odgovoru i pomoći happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.04.2013. 23:45

Kako bi donijeli ispravnu odluku potrebno je na pregledu kod oftalmologa dijagnosticirati postoje li znakovi suhog oka i koji su mogući uzroci.

zbunjen18

02.01.2016. 15:20

Pozdrav. Imam osjećaj kao da me nešto smeta malo u lijevom oku. Neznam u panici sam cijelo vrijeme. Neznam da li si je to umisljavam sve ili ne. Šta vi mislite ? Naravno otići ću kod doktorice da mi da uputnicu za oftamologa da me pogleda.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

07.01.2016. 21:20

Samo je jedan odgovor na Vaše pitanje: otići na pregled.

Anonimus1111

17.01.2018. 16:35

Poštovani,

6.1. sam osjetila nešto kao da mi je upalo u oko. Gledala sam no nisam vidjela ništa. Osjecaj zuljanja u oku se nastavio pa sam nakon 2-3 dana kupila kapi ocuflash za ispiranje oka. 12.1. nakon što se ništa nije poboljšalo, te se osjecaj zuljanja u oku nastavio sam otisla svom doktoru koji je gledao oko i nije ništa vidio te mi je prepisao tobrex kapi 3 puta dnevno i tobradex mast, na tjedan dana. Danas, 17.1. osjecaj zuljanja u oku je jos uvijek prisutan.Sto mislite da je uzrok, hoce li to proci samo od sebe ili da se javim oftamologu.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

19.01.2018. 10:50

Ukoliko se žuljanje nastavi bit će potrebno otići oftalmologu koji će nastaviti obradu kako bi pronašao uzrok: napraviti bris oka, podrobnije analizirati suzni film i drugo.