Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Strabizam i utjecaj računalnih monitora


Autor Poruka

marko8800

23.05.2014. 23:55

Pozdrav,

Prije godinu dana mi se pojavio strabizam na očima te sam relativno brzo, nakon što sam ga uočio, posjetio strabologa. Strabolog je zaključio da su mi oba oka pomaknuta prema unutra, te da sam vid nije oštećen. Osim ovoga jedini problem sa vidom koji mi je detektiran jeste povišen očni tlak.
Dobio sam naočale sa minimalnom dioptrijom (čini mi se -0.10) sa zaštitnim staklima koje štite od svjetla monitora. I kapi (ne koritikosteroidne) koje olakšavaju problem tlaka u očima.
Dnevno provedem oko 12 sati za računalom te redovito primjetim da nakon nekoliko dana kad neodmaram oči strabizam biva gori. Osim toga mi se čini (sa fotografija na kojima sam se uslikao) da mi desno oko "bježi" znatno više nego lijevo. U desnom oku također nakon dužeg naprezanja osjetim "žuljanje" a nakon spavanja i većeg napora nekad mi slika i zna biti malo mutna, iako to nije nešto što je izraženo.

Zanima me ima li smisla u slučaju kad su oba oka pomaknuta prema unutra raditi neke vježbe kako bi se stanje popravilo?
Postoji li tip monitora ili neka druga metoda koja bi pomogla olakšati simptome rada na računalu?

Hvala unaprijed

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

28.05.2014. 01:20

Kod Vas postoje dva problema koje pogoršava dugotrajni rad za računalom, strabizam i sušenje oka zbog rjeđeg treptanja tijekom gledanja u zaslon. Kako ste vjerojatno stariji od 10 godina, vježbe i operacije nisu rješenje za vas. Bježanje oka moguće je olakšati naočalama s prizmama koje Vam je strabolog vjerojatno već propisao.

Tip monitora je manje važan, no probajte razmišljati o češćem treptanju i kraćim odmorima tijekom rada, a zaslon postavite nešto niže od razine očiju. Ako ni to ne olakša osjećaj žuljanja, trebali bi kod oftalmologa provjeriti suzni film i propisati odgovarajuću terapiju suhog oka.