Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zjenice


Autor Poruka

Dizi27zg

17.11.2015. 23:40

Postovani,
Imam 27 godina i u 5 mj trudnoće sam, posljednjih par dana zamijetila sam da mi zjenice znaju biti različite veličine. Nije neka predrasticna razlika ali je zamjetno i nije stalno. Takodjer imam prisutnost pritiska i bola u glavi ali tome sam i inače sklona. Trebam li se zabrinuti?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.11.2015. 11:20

Ukoliko je navedena razlika u veličini zjenica (anizokorija) malena i prolazna, vjerojatno se radi o fiziološkoj (normalnoj) pojavi koja je moguće bila prisutna i ranije. Ukoliko bi razlika u veličini zjenica bila značajna i trajna i/ili se glavobolje počnu pogoršavati, obavezno se javite Vašem liječniku koji će procijeniti je li potrebna daljnja obrada kod oftalmologa i neurologa.

ReginaPhalange

08.05.2016. 02:45

Poštovani,
primjetila sam da se mom suprugu (32 godine) zjenice ne sužavaju jednako, odnosno šire se jednako ali se samo desna zjenica sužava do kraja, npr. kad pogleda u svjetlo a lijeva dođe do pola veličine. Ako smo preko dana vani ta razlika u zjenicama je stalno prisutna, samo u tamnijim prostorijama (kad se obje prošire) su jednake veličine.
Smetnje vida nema, glavobolje gotovo nikad. ne znam koliko je dugo problem prisutan, ja sam ga primjetila tek nedavno.
Treba li otići kod oftalmologa, može li to biti nešto opasno, neurološki?
Unaprijed zahvaljujem!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.05.2016. 22:25

Nejednaka veličina zjenica ili anizokorija najčešće je bezopasna. Ipak, u malom broju slučajeva može biti znak ozbiljnih neuroloških bolesti. Slabo sužavanje zjenica na svjetlu tako može značiti Adievu zjenicu, parezu okulomotornog živca i drugo. Zbog toga bih preporučio pregled kod oftalmologa i/ili neurologa kako bi se procijenilo treba li raditi dodatne pretrage.