Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krvarenje između menstruacija


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.02.2015. 20:10

Mare uobičajno je. Takve će vam biti menstruacije dalje.

vila27

08.03.2015. 15:00

postovanje molila bi za misljenje zadnja menstruacija zapocela mi je 27.2 i zavrsila 5.1 nakon sta se 7.1 pojavio nekakav smedkasto crvenkasti iscjedak i traje vec dva dana jeli rjec o menstruaciji poslje menstruacije ,iscjedak je blag nemam bolove urin je malo tamniji..inace imam problema s hormonom prolaktinom moze li to biti uzrok?..hvala na odg unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.03.2015. 19:45

To je ostatak od menstrualne krvi. Ne brinite.

Ariana*

18.03.2015. 10:05

postovani doktore, moja situacija je ovakva: spavala sam s partnerom zadnji put 28.2. ove godine, i to je bilo na prestanku zadnje menstruacije..pola vremena odnosa smo imali nezasticeni odnos, medutim nije ejakulirao u mene.
prije dva dana sam pocela krvariti, prvo nije bilo strasno, medutim sad mi je vec krvarenje dovoljno da mi je potreban ulozak..inace imam redovne menstruacije, svakih 30-35 dana, dakle trebala bih dobiti menstruaciju drugi tjedan, pa me zanima sada da li je ovo samo periovulacijsko krvarenje (sto mi se dosada nikada nije dogodilo), ili vec nova menstruacija? ili postoji mogucnost da sam trudna i da je implantacijsko krvarenje? i da li cinjenica da mi je ovo bio tek drugi spolni odnos utjece na ovakve promjene u ciklusu? puno hvala unaprijed, lijepi pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.03.2015. 21:20

Vjerovatno se radi o ovulacijskom krvarenju.

zabrinuta86

20.03.2015. 23:25

Poštovani,

Imam 28 godina i tri godine sam bez prestanka koristila kontracepcijske pilule Triqular radi neredovnih menstruacija i blagog disbalansa hormona (blago povišen testesteron i smanjen estradiol).

Odlucila sam napraviti pauzu sa tabletama, i mjesec dana nakon prestanka uzimanja tableta dobila sam mjesecnicu u isto vrijeme kao i kad sam redovno koristila tablete.

Međutim, 28 dana nakon toga (od prvog dana ciklusa zadnje mjesecnice) dobila sam oskudno krvarenje (smeđi iscjedak, sluz, u kombinaciji sa malo krvi), a koje je trajalo sedam dana.

Dvije sedmice poslije oskudnog krvarenja (a mjesec i tri sedmice nakon zadnje prave menstruacije) dobila sam pravu menstruaciju u trajanju od sedam dana.

Opet dvije sedmice nakon toga počelo mi je oskudno krvarenje koje vec traje pet dana.

Imam redovne spolne odnose, a test na trudnocu je negativan.
Zadnji papa test prije 1,5 godinu mi je bio uredan, zadnji nalazi krv ii urina su mi bili uredni, fizički sam aktivna, nemam viska kilograma, i nemam nikakvih zdravstvenih problema.

Da li imam razlog za zabrinutost, ili je ova samo posljedica dugog korištenja tableta za kontracepciju.

Samo bih još napomenula da su mi prije koristenja tableta menstruacije bile neredovne (svakih mjesec i pol, nekad nekoliko dana manje ili više), ali nisam nikad imala oskudna krvarenja između menstruacija.

Bila bih Vam zahvalna na mišljenju.

Unaprijed hvala,
Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.03.2015. 11:00

Prema opisanom mogu samo posumnjati na neuredno disfunkcijsko krvarenje vjerovatno zbog izostanka ovulacija.
Pogledom na hormonski status od ranije moglo bi se raditi i o pcosu.
Svakako posjetite ginekologa. Triquilar nije lijek za vaše probleme.

mare314

25.03.2015. 17:25

Poštovani,

Studentica sam i trenutno nisam u mogućnosti otići još tjedan dana kod svoje doktorice pa Vas zato gnjavim ovdje happy
Naime već sam pisala dva puta na ovu temu, pet mjeseci pijem belara tablete koje su mi prepisane zbog pcos-a. Zadnja tri mjeseca mi se javlja krvarenje usred ciklusa koje traje 4-5 dana i to uvijek u drugom tjednu uzimanja tableta. Također na dane imam bolove u desnom jajniku. U tjednu pauze sam redovito imala "uobicajeno" krvarenje. Budući da ih pijem već pet mjeseci da li ovo znači da bih trebala promjeniti tablete ili? Inace sam dosta paranoicna pa san napravila i test na trudnocu za svaki slucaj i negativan je. Što je po Vašem mišljenju uzrok ovim krvarenjima?
I da napomenem sve tablete sam uzimala redovito u isto vrijeme.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.03.2015. 22:15

Radi se o probojnom spoting krvarenju.
S obzirom na trajanje sugeriram promjenu pilula.

Ida1609

12.05.2015. 17:45

Postovani
Rodila sam prije 8 mjeseci dojila sam bebu 4 mjeseca. Menstruaciju sam dobila dva mjeseca po porodu. Imala sam problema sa hormonima, znojenje opadanje kose ali kad sam prestala dojiti i to je prestalo. Sad mi se vrijeme menstruacije poremetilo dobijam dva puta u mjesecu desilo mi se vec nekoliko puta nekad obilno a nekad jako malo kao da je pri zavrsetku. Jakoooo sam zabrinuta

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.05.2015. 22:35

Javite se na pregled. Najvjerovatnije se radi o disfunkcijsom krvarenju jer su ciklusi još uvijek anovulacijski vrlo vjerovatno.

Mikii

17.05.2015. 19:55

Poatovani,
Imam 21 godinu i imam redovne mestruacije,dobila sam zadnji put 5.5 i danas sam primjetila kao smedjkasto crveni iscjedak.Nesto kao pomjesano sa rijetkom krvi.Sta i to moglo da bude,da li je opasno?

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.05.2015. 22:05

Vjerovatno periovulacijsko krvarenje.

17.05.2015. 22:05

Imam jedno pitanje,za mene jako bitno.Zadnju menstruaciju sam imala 20.04..Inace imam redovne cikluse u trajanju od 28 dana...Prvi spolni odnos sam imala 1.5. doslo je do pucanja himena.Koristili smo kondom kao zastitu,medjutim isti dan smo nakon pola sata imali ponovo odnos bez kondoma tj.taj put smo koristili metodu kontracepcije prekinuti snosaj.Od tog prvog odnosa imala sam neki crvenkasti iscjedak dva-tri dana,ali 3.5. kad sam ustala pojavilo se malo krvi 2-3 kapi.Zanima me zbog cega se ta krv pojavila?Takodjer nakon tod pojavljivanja krvi,grudi su pocele da mi rastu,pogotovo desna i jasno se vidi razlika...Zanima me takodjer zasto se to desava...imala sam jedno vrijeme fibroadenom na lijevoj dojci ,ali je nestao...
Vise nemam neke druge simptome...sad trebam da imam ciklus,zanima me takodjer kolika je sansa da ostanem u drugom stanju,jer sam imala odnos u vrijeme plodnih dana...
Znam da ima puno pitanja,ali nadam se odgovoru....

Mikii

17.05.2015. 22:25

Aha hvala Vam.Koliko traje periovulacijsko krvarenje i da li ima sta lose sto se ono pojavljuje,posto mi se to prvi put desilo.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.05.2015. 09:35

Miki ne brinite ništa strašno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.05.2015. 09:40

Boalala, šansa za trudnoćom prema navedenom je mala. Iscjedak krvavi bio je posljedica defloracije.

mare314

28.05.2015. 17:05

Poštovani doktore,

javila sam Vam se već na ovoj istoj temi zbog krvarenja usred ciklusa za vrijeme uzimanja belara tableta. Nakon toga promjenila sam na Novynette. Prvi mjesec je prosao super bez ikakvih vecih nuspojava. Sad sam na predzadnjoj tableti druge kutije i zadnjih sedam dana iman krvarenje koje je dosta slabije od menstruacije ali je non stop tu. Za vrijeme posljednje sedmodnevne pauze dobila sam tonzilitis koji je uzrokovao temperaturu (do 40°C) , propisane silapene a potom zbog ponovljenih simptoma nakon desetak dana clyndamicin. Da li bi antibiotici i bolest mogli biti uzrok krvarenjima? Znam za mogucnost interakcije antibiotika tako da sam koristila kondom kao dodatnu metodu zastite. I takoder da li mogu ocekivati 'pravo' krvarenje sad tokom pauze koja slijedi?

Unaprijed hvala happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.05.2015. 22:15

Krvarenje je od pilula. Dobit ćete menstruaciju. Nastavite dalje s uzimanjem.

Malena-s

19.06.2015. 10:55

Poštovani, zamolila bih za Vašu pomoć oko jednog problema koji mi se javio jucer. Imam uredne mestruacije svakih 28/29 dana, zadnja menstruacija je bila 31.05. tako da sam iduću trebala dobiti 29. Imala sam odnose 08.06. i 16.06, zaštićene kondomom, s tim da su se odnosi 08.06.odvijali par minuta bez kondoma, ali je kondom stvaljen ubrzo, i u oba slucaja je prtner svrsio u kondom izvan mene. Međutim, jucer 18.06. pojavilo mi se krvarenje bez bolova, izgleda kao kad imam normalnu menstruaciju, crvene boje, uz povremenu smeđu i malu kolicinu zgusnutih iscjedaka. Mnogo me zabrinjava to, obzirom na to da mi se nikad nije prije nije desilo. Molim Vas, da mi kazete u cemu je problem. Hvala puno