Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yaz i PAUZA


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2021. 12:35

Ništa se neće dogoditi. Možete sad napraviti pauzu, pa nastaviti s ostalim tabletama.

kikky9

26.01.2021. 12:40

Pozdrav.
Molim Vas odgovor, nadam se da ćete do sutra vidjeti poruku.
Dogodilo mi se da sam malo zgnječila Yaz kutiju u torbi i vidim da mi je folija gdje je tableta za sutrašnji dan pukla. Tako da je praktički sad kao otvoren taj prozorčić s aktivnom tabletom za sutra.
Kao da je na zraku.
Jel to šta smanjuje djelotvornost, s obzirom da je taj prozorčić pokidan a tableta vani?
Pukla je bas ta folijica.
Vratila sam tabletu unutra ali me zanima jel se time sto je na zraku smanjuje njena djelotvornost ili to ništa ne može umanjiti čak i da su sve tablete vani?
Lijep pozdrav i hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2021. 16:20

To neće umanjiti djelotvornost tablete. Nema razloga za brigu, niti za uzimanje dodatne tablete.

kikky9

27.01.2021. 07:50

Hvala lijepa.

To znaci da aktivne tablete čak i da su na potpunom zraku ne gube na djelotvornosti i sigurnosti od zaštite? Jer ova je tableta na potpunom zraku sada, posto je ta folija pukla. Dakle, na kisiku je (ne znam kako se drugačije izraziti). Pukla je ta folija i ona je potpuno zapravo vani, na kisiku.



Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2021. 12:00

Tableta na zraku ne gubi djelotvornost.

kikky9

09.02.2021. 09:50

Pozdrav.
Danas u utorak sam ujutro popila 2 Yaz tablete aktivne. Do kraja blistera ostale su mi još 4 tablete roza (srijeda, četvrtak, petak i subota) i onda idem na pauzu od nedjelje.
Ako idućih dana budem pila po 1 tabletu, to se još uvijek ne računa kao pauza dokle god pijem po jednu tabletu, bez obzira sto sam danass dvije popila? Pa da mi se to ne bi spojilo s pauzom taj skok s 2 na 1?

U biti, dokle god pijem po jednu tabletu računa se zaštita, bez obzira popila dan prije 2 ili xy tableta aktivnih?
Hvala najljepsa

Ivo Balenović, dr. med.

09.02.2021. 20:35

To sam vam već puno puta ponovio. Jedna je tableta dovoljna za potpunu zaštitu bez obzira koliko tableta uzeli prethodnih dana.

kikky9

10.02.2021. 07:50

Ma jeste znam, muku mučim s time :/
A neće mi se spojiti to s pauzom sada kao ovih iduća 4 dana kada ću piti jednu pa prijeći na pauzu? Tijelo kad “skočim” s 2 na 1 tabletu idućih par dana pred pauzu neće već to shvatiti kao pauzu?

Općenito tijelo dokle god se uzima 1 tableta nije na pauzi?

kikky9

10.02.2021. 07:50

Ma jeste znam, muku mučim s time :/

Pokušavam shvatiti hoće li moj organizam shvatiti to kao nekakvo spajanje s pauzom? Ako od sutra (srijeda, četvrtak, petak i subota) budem pila 1 tabletu pa od nedjelje pauza?
“Shvaca” li organizam i tijelo kad “skočim” s 2 na 1 tabletu preostala četiri dana već to kao pauzu? Pa da ne ispadne da mi se četiri dana kada uzimam po jednu tabletu spaja s pauzom? Da mi ne bi tijelo kao šok doživjelo to s 2 na 1 tabletu taj prijelaz i već to “definiralo” kao pauzu. A onda tek od nedjelje krećem na bijele tablete. Pa da ne ispadne da sam na pauzi puno vise dana. Ako razumijete. Blesavo pitanje pa ga je još blesavije postaviti.

Općenito tijelo dokle god se uzima 1 tableta nije na pauzi? Pauza je tek kada unosim bijele placebo tablete?

Ivo Balenović, dr. med.

10.02.2021. 12:00

Dovoljna je jedna jedina tableta. I organizam ne prepoznaje smanjenje uzimanja tableta s 2 ili 3 na jednu kao pauzu. Zaštita je očuvana. I ne uzimajte više dvije ili više tableta, nego jednu dnevno!

kikky9

11.02.2021. 10:00

Lijep pozdrav i hvala na prethodno odgovorenom.
Jutros sam normalno popila jednu tabletu i već sam kroz sat vremena imala jednu vrlo mekanu stolicu.
Nisam ništa dodatno uzimala, jesam li možda trebala? I treba li koristiti dodatnu zaštitu s obzirom da je bila jedna vrlo mekana stolica i to unutar prvih sat vemena?

Lp

kikky9

11.02.2021. 10:00

Riječ je o mekšoj proljevastoj stolici.

Ivo Balenović, dr. med.

11.02.2021. 12:25

To ne umanjuje učinak, nije potrebna dodatna zaštita.

kikky9

14.02.2021. 09:15

Lijep pozdrav.
Nadam se da ćete usprkos nedjelji naći vemeena pa odgovoriti. Zadnja dva dana (zbog nekih stresnih situacija), sam imala probavnih smetnji (uvijek mi to na bazi živaca nekako proradi). Pa sam, kao sto sam pisala, tamo na 22.-oj tbl imala proljevastu stolicu oko sat vremena nakon popijene aktivne tablete. Druga takva stolica nastupila je kasnije popodne u danu. I drugi dan nakon popijene tablete kroz neka 2 sata sam opet imala jednu proljevastu stolicu. Nisam ništa dodatno uzimala.
Jutros nakon popijene 24.tablete je bilo sve ok, imala sam odnos s partnerom bez dodatne zaštite.
Usprkos tih nekoliko proljevastih stolica (dvije jedan dan i jedna drugi dan), jesam li dobro postupila? Od nedjelje ujutro sam na pauzi.
Ako dobro razumijem, proljev bi se shvaćao samo kad bih imala strasne proljevaste stolice neprekidno i vise od ovog mog nabrojenog?


Jesam li dobro postupila, je li zaštita sigurna usprkos tome?

Ivo Balenović, dr. med.

15.02.2021. 00:35

Dobro ste postupili, zaštita je sigurna.

kikky9

31.03.2021. 10:30

Lijep pozdra.
Javljam se manje/vise s istim pitanjem, no nekako se zateknem u situacijama pa bih radije bila sigurna jer ne želim još ići s deckom na dijete.
U zadnjih 5-6 dana sam pod jako velikim stresom; i to mi odmah izreagira na stomak, dobijem proljeve Itd. Nije ništa bilo u velikoj količini ali mi se dogodilo u nedjelju i ponedjeljak pa sam popila ta dva dana po dvije tablete Yaz (jer sam taj proljev imala unutar 4 sata) pa za slučaj da se nije tbl apsorbirala, iako po dosadašnjem iskustvu na osnovu jedne proljevaste stolice ne bih ništa dodatno trebala uzimati. Nastavila sam u utorak normalno s jednom Yaz tbl i danas (srijeda) mi se ponovilo to s proljevom, tak da sam opet rezervno uzela.
Hm.
U slučaju da se sve to apsorbiralo pa nije bilo potrebe za tim tabletama; da nastavim s po jednom dalje i hoće li zaštita biti jednaka npr sutra ako taj dan popijem “samo” jednu tabletu?

Ne znam kak da ne skrećem paznju kad imam te probleme s trbuhom.
Uglavnom, radi tih kombinacija ovaj tjedan: dva dana po dvije tbl, pa jedna, pa dvije pa onda vraćanje na jednu.. ako npr sutra u četvrtak budem imala odnos s deckom trebam li piti samo jednu tbl bez obzira na prethodne viškove tableta, prethodnih dana?

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2021. 11:25

Nastavite s uzimanjem jedne tablete. Zaštita se neće smanjiti bez obzira koliko tableta uzeli prije toga!

kikky9

08.04.2021. 09:45

Pozdrav.
Do kraja ovog blistera imam još petak i subotu (roza tbl Yaz).
Danas sam imala istu scenu s popijene 2 tbl.
Jel da sutra i prekosutra (petak i subota) prije pauze (koja nastupa u nedjelju, one bijele tbl), pijem po jednu?
Sad to pitam jel moje tijelo to neće spojiti kao da je pauza? Već od sutra kada s 2 prijedjem na 1?
Pa onda od nedjelje pauza?
Pauza ne nastupa uopće dokle god pijem i makar 1 roza tbl?

kikky9

08.04.2021. 09:45

Uz sva bunjenja oko te teme, Non stop, posebno me uplaši kad mi se to dogodi pred pauzu.
Dakle, danas četvrtak sam popila dvije, a imam još aktivne tablete sutra i prekosutra (petak i subotu). A od nedjelje bih trebala na pauzu.
Ako iduća dva dana pijem po jednu (s obzirom da sam danas pila dvije) a onda mi od nedjelje ide pauza, hoće li mi organizam već od sutra povezati kao da je pauza (s obzirom da skačem na 1 tbl). Pa onda ide pauza.
Ak me razumijete... :/

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2021. 10:50

Uzmite samo jednu tabletu do pauze. Učinkovitost zaštite se neće smanjiti.

Nazad
1 ... 7 8 9 10 11 12 ... 27
Naprijed